• Доставка по всій Україні Доставка по всій Україні
  • Салони в кожному великому місті України Велика мережа салонів
  • Можливість повернення до 14 днів товарів з наявності
  • Європейська якість матеріалів та виготовлення Європейська якість
  • Своє виробництво і контроль якості без посередників Без посередників

7 порад як правильно вибрати матрац

Уві сні людина проводить близько третини свого життя. В цей час організм оновлюється, відновлює пошкоджені функції. І щоб внутрішні процеси були максимально фізіологічними, своєчасними, важлива правильна зовнішня підтримка під час сну. Анатомічна основа, у вигляді зручного матраца, здатна поліпшити якість відпочинку, і в сьогоднішній статті розповімо, як його вибрати.

Основні види матраців

Матрац, як пом'якшення жорсткої поверхні, використовується давно. Він пройшов довгий шлях еволюції, від матраців, набитих соломою, до сучасних моделей з ефектом пам'яті, завдяки чому, ми маємо величезний асортимент і можливість підібрати підставу, згідно з індивідуальними потребами. Які ж види матраців існують на сьогодні?

  1. Пружинні. Мають всередині блок сталевих пружин, які виконують підтримуючу, ортопедичну функції.

  1. Безпружинні. Складаються з монолітних або збірних плит, штучного або природного походження.

Кожен з них ділиться на підвиди, зі своїми перевагами, недоліками, рекомендаціями до використання. Так, пружинні матраци, різняться за типом використовуваних завитків:

  • залежні (пружини з'єднуються між собою в цілісне полотно, через що вся конструкція реагує на локальне навантаження. Приклад - пружинний блок Боннель);
  • незалежні (кожна спіраль-бочонок розташовується окремо від іншої, в спеціальному мішечку, стискається під навантаженням індивідуально, не зачіпаючи ближні. Приклад - пружинний блок Pocket Spring).

Боннель є класичною основою, використовується не тільки для матраців, але і для наповнення м'яких меблів: стаціонарної, спальної, гостьовий. Pocket Spring, або система кишеньок, більш вдосконалена. Вона володіє кращими ортопедичними властивостями, забезпечує максимально фізіологічне розміщення під час сну. Сфера використання - матраци преміум-класу. Безпружинні підстави, в свою чергу, діляться на такі підвиди:

  • монолітні (складаються з цільного блоку наповнювача одного виду, зашитого в чохлі з тканини. Це може бути латекс, пінополіуретан, або кокосова плита);

  • змішані (компонуються основний блок з декількома плитами іншого наповнювача. Наприклад, латекс з кокосової койри, ППУ з ефектом пам'яті в поєднанні з латексом, кокосова плита доповнюється пінополіуретановим шаром. Така технологія дозволяє створювати матраци зима-літо, і сторони з різною жорсткістю);

  • листкові (на відміну від змішаних, у яких присутній основний блок, формуються шляхом нашарування однакових по товщині матеріалів. Наприклад, листів ППУ різної твердості, повсті, кокосової прошарку. Подібна технологія дає широкі можливості для індивідуального підбору, згідно з показаннями лікаря).

Який вибрати матрац, з пружинами або безпружинний, залежить від особистих переваг і стану здоров'я. Також важливий віковий фактор. Наприклад дітям, пружинні блоки не рекомендуються до використання до 12 років (оскільки до цього віку ще формується хребет), їм необхідна досить жорстка, рівна поверхня. Середня вікова категорія (так звана робоча), навпаки, потребує еластичною, ортопедичної поверхні, яка буде забезпечувати розслаблення напружених, втомлених за трудовий день, м'язів. Представникам зрілого віку, рекомендації щодо матраца, часто надає лікар, співвідносячи їх з наявними хворобами.

Які бувають розміри матраців

Розміри матраців мають досить широкий діапазон. Вони діляться на дитячі та дорослі, стандартні і нестандартні, тому знайти ідеальний варіант для ліжка, не складе труднощів. Будь-який виробник виконає вподобану модель зі звичайними параметрами, або на замовлення (іншої форми, подовжений і т.д.). Але слід враховувати, що нестандартні розміри збільшать вартість виробу.

Дитячі ортопедичні підстави бувають таких розмірів:

  • 60х120 см (використовуються з народження до трьох років);

  • 70х140 см. (Підходять для дітей від 3 до 5 років).

Ці моделі розраховані на дитячі ліжечка з бортиками, не мають строгих вікових, вагових обмежень. Зазвичай виконуються з блокового пінополіуретану, здатного витримати вагу дошкільника, також можуть бути змішаного типу, з двома варіантами жорсткості.

Стандарт для підліткових матраців наступний:

  • ширина: 80, 90, 120 см на вибір;

  • довжина: 190, 200 см. на вибір.
  • Такі підстави застосовуються на повноцінних односпальних ліжках, можуть мати пружинний або безпружинний блок всередині. Використовуються, починаючи з молодшого шкільного віку, і до дорослості, але в процесі росту дитини необхідна зміна наповнювача.

    Матраци для дорослого населення, поділяються за такими категоріями:

    • односпальні (80х190 см, 90х190 см, 120х200 см);
    • полутораспальних (140х190 см, 140х200 см, 150х190см., 150х200 см);
    • двоспальні (160х200 см, 180х200 см).

    Наповнювачі для матраців: різновиди і характеристики

    Як ви вже переконалися, різновидів матраців досить багато, а значить наповнювачів для їх виробництва використовується чимало.Пропонуємо ознайомитись з найбільш популярними матеріалами, дізнатися їх особливості.

    1. Пінополіуретан. Поширений наповнювач, який застосовується в моделях різної цінової категорії. Являє собою спінений полімерний матеріал, пористої структури. Виготовляється у вигляді блоків, листів, і литих форм. Може мати різну ступінь жорсткості, еластичності, щільності. Є гіпоалергенним, нетоксичним, повітропроникним. Середній термін експлуатації: 5-7 років, за їхніми закінченню ППУ починає просідати й руйнуватися. Один з найбільш доступних за ціною матеріалів.

    1. Латекс. Наповнювач натурального походження, м'який, еластичний, виготовляється з каучуку. Відрізняється високою ціною і відмінними експлуатаційними характеристиками. Матрац на основі латексу має тривалий термін служби (більше 10 років), витримує підвищені навантаження, легко відновлює форму. Забезпечує анатомічно правильне розміщення під час сну, циркуляцію повітря, не накопичує алергени.
    2. Кокосова койра. Наповнювач у вигляді плит, з кокосових волокон. Володіє високим ступенем жорсткості, пружності, міцності. Довговічний, гіпоалергенний, досить дорогий (в порівнянні з штучними матеріалами). Зазвичай використовується в матрацах змішаного типу, і дитячих моделях.

    1. холлофайбер. Штучний, нетканий матеріал, що нагадує за структурою шерсть. Володіє високою пружністю, але використовується тільки в матрацах змішаного або листкового типу, оскільки самостійно не може виконувати роль основи. Гіпоалергенний, нетоксичний, добре зберігає тепло, не кришиться. Займає середню цінову категорію.
    2. Меморілатекс. Являє собою суміш з латексу і в'язкоеластичної піни. Має високі ортопедичними властивостями, ефектом пам'яті (повторює контури тіла). За структурою досить м'який, пружний, щільний матеріал, з хорошою повітропроникністю. Займає цінову категорію вище середньої, рекомендований для людей похилого віку, тому що створює антіпролежневий ефект.

    Помилки при виборі матраца

    Матрац - необхідна складова здорового сну. Купується, як правило, не на один рік, а значить до підбору моделі варто поставитися серйозно. Хочемо акцентувати вашу увагу на типові помилки, які допускають споживачі при виборі даного виробу.

    1. Дотримання популярним трендам. Підстава для сну - це не модне плаття яке у всіх на виду, а предмет особистого користування, безпосередньо пов'язаний зі здоров'ям і самопочуттям. Тому, вибираючи матрац, відштовхуватися слід від індивідуальних потреб, не надто звертаючи увагу на популярність моделі.
    2. Нехтування рекомендаціями консультанта. Спеціаліст фірми, в яку ви звернетеся за матрацом, краще зорієнтує вас в різновидах, наповненні, і необхідної жорсткості поверхні, ніж друзі, сусіди чи родичі. Якщо ж не довіряєте консультантам, сходіть за рекомендацією до лікаря.
    3. Підбір виключно за ціною. Є така категорія споживачів, яка не враховує характеристики вироби, а здійснює вибір тільки на підставі ціни. Як правило, шукають або найдешевшу модель, або найдорожчу. Такий підхід в корені невірний, оскільки не враховує потреби, пов'язані зі станом здоров'я. Звичайно, потрібно знати скільки коштує виріб, щоб вписати його в свою бюджет, але цей фактор не повинен бути вирішальним при остаточному виборі.
    4. Упередження щодо матеріалів. "хочу ортопедичний, а не звичайний матрац,"- фраза, яку регулярно чують консультанти магазинів. Споживач видає чіткий запит, але сам не розуміє його значення. Часом, під ортопедичним мається на увазі пружинний блок, а іноді, несумісний набір наповнювачів. Хочемо відразу обумовити, що кожен матрац є ортопедичним, але у деяких моделей цей ефект виражений слабо (наприклад у пружинних підстав залежного типу), а у інших сильніше (безпружинні виріб memory foam). Але знову-таки, вибір повинен здійснюватися з урахуванням всіх факторів, а не одного.

    Сподіваємося, сьогоднішній матеріал допоміг вам зорієнтуватися в світі матраців, і тепер ви знаєте як вибрати найбільш підходящий виріб. А меблі для ідеальної основи завжди знайдеться на Dommino.ua.

    Коментарі 0

    Ви повинні увійти, щоб залишити коментар.

    натисніть тут щоб увійти

    Наші магазини
    Знайти магазини у місті