• Доставка по всій Україні Доставка по всій Україні
  • Салони в кожному великому місті України Велика мережа салонів
  • Можливість повернення до 14 днів товарів з наявності
  • Європейська якість матеріалів та виготовлення Європейська якість
  • Своє виробництво і контроль якості без посередників Без посередників

Балдахін над ліжком: як зробити своїми руками

Сучасний інтер'єр кімнат нерідко поєднує в собі елементи абсолютно різних стилів, але є аксесуари, які можна використовувати в будь-якому типі оформлення - балдахіни. Така прикраса має не тільки декоративні, але і практичні функції, про які й поговоримо в нашій статті.



Що таке балдахін і навіщо він потрібен

Балдахін - це спеціальний полог {сітка}. З'явився він дуже давно і головним його завданням був захист від холоду і протягу відпочиваючого людини. Але сучасні тенденції позначили для цього елементу інтер'єру нову функцію - прикрашати кімнату, зокрема зону навколо спального місця.

Цей декор підійде практично під кожен стиль, адже є варіанти як з легких, мереживних, так і щільних тканин. Його можна використовувати для дорослої спальні і якщо потрібно прикрасити дитячі ліжка. Багато хто робить балдахін довгим, що дозволяє повністю закрити ліжко і захистити сплячого від комах, холоду. Ще однією допоміжною функцією є захист відпочиваючого від сонця, тому балдахін можна зустріти, натягнутим над лежаками на пляжах.



Форма і конструкція балдахіна

Вирішивши зробити у себе в спальні балдахін, необхідно пам'ятати, що за ним потрібен особливий догляд у вигляді регулярного прання і прасування. Тому, варто задуматися, над конструкцією кріплення, щоб можна було легко і без особливих зусиль зняти тканину.


Використовуються 3 основних форми кріплення балдахінів:

  1. Напівколо.
  2. Класичний.
  3. Купол.

Найчастіша форма - класична. Біля ліжка встановлюють опори (дерев'яні або металеві), на які і кріпиться тканину.

Більш сучасний варіант - купол. Особливість такого типу балдахіна то, що він кріпиться до стелі за допомогою кронштейна. Купол може мати найрізноманітнішу форму, а тканину лягати драпіруванням, закриваючи всю ліжко.

Балдахін може мати форму півкола. Щоб створити ефект навісу, тканину тримається на каркасі дугоподібної форми, сама ж перекладина прикріплена до стіни.

Вибирати конкретну форму потрібно виходячи з того, в якому стилі буде виконана кімната і де буде знаходитися спальне місце.



Вибір каркаса, його матеріал і форма

Після того, як визначитеся з формою, можна вибирати основу.

Якщо ви наважуєтеся зробити балдахін в класичній формі, то потрібно в якості кріплення поставити штанги і стійки, вони повинні кріпитися безпосередньо до ліжка. У деяких випадках по периметру на стелі натягуються троси і мотузки, саме на них висить тканину.

Якщо балдахін в формі півкола, то буде потрібно якусь підставу, на якому є кріплення на стіну. Можна фіксувати такий вид балдахіна на трубі, при цьому один з її кінців буде прикріплений до стінки.

Балдахін в формі купола, мабуть, найважчий для фіксації. Він кріпиться на кронштейн, який ще потрібно акуратно вмонтувати в стелю. Найчастіше такий варіант балдахіна використовується в дитячій кімнаті, але бувають і варіанти кріплення у дорослих.



Варіанти кріплення балдахіна до каркасу

Що стосується способів кріплення, то тут є дуже багато варіантів, а вибрати їх можна виходячи з складності роботи і простоти використання.


З огляду на те, що підстава може бути різним, то для кріплення можна вибрати наступні способи:

  1. Петлі. Мають вигляд широких смуг, які можуть бути пришиті по обидва боки, так і бути з липучкою. Останній варіант спрощує обслуговування тканини (прання, прасування).
  2. Гофрована тасьма. Стрічка з петлями пришивається на край тканини, але потрібно створити систему з гачками. На ці ж гачки одягаються петлі тасьми.
  3. Люверси. Це такі клепані кільця з металу, що знаходяться на тканини. Використовуються якщо тканина середньої або великої щільності.



Вибираємо тканину для балдахіна

Якщо ви хочете зробити балдахін над ліжком, то до вибору матеріалу потрібно поставитися дуже відповідально. Залежно від того, яку ви оберете тканину - легку, ненав'язливу або важку, залежить загальне сприйняття приміщення.

Легке полотно. Такий варіант відмінно пропускає повітря, не збирає на собі пил і дуже рідко забруднюється, при цьому простий у чищенні.

Важка тканина. Використовується якщо потрібно захистити спальне місце від шуму і світла. Але є і недоліки - на такий матерії збирається багато пилу, можуть з часом завестися пилові кліщі, вона досить важко пропускає повітря.


Для важкого балдахіна підходять матеріали:

  • жаккард;
  • гобелен;
  • бархат.

Також, потрібно належну увагу приділити Пологи, їх прикраса залежить від загального стилю кімнати.



Переваги балдахіна


Незважаючи на те, що балдахін популярний елемент інтер'єру, він виконує не тільки декоративні функції, але має і практичне значення:

  1. З його допомогою можна створити окрему зону в кімнаті (зонування).
  2. Якщо балдахін зроблений з щільної тканини, то він відмінно захищає від зайвого світла, особливо рано вранці.
  3. Виконує протимоскітну функцію (класичний, купол). Повинен бути виготовлений з прозорих повітряних матеріалів.

Незважаючи на те, що цей елемент інтер'єру виконує багато функцій, є ряд недоліків, які потрібно взяти до уваги.



Недоліки балдахіна


Багато дизайнерів відмовляються використовувати балдахін на ліжка для спальні з наступних причин:

  1. Якщо майбутні власники не готові до частого догляду (прання, прасування) балдахіна.
  2. Балдахін абсолютно не підійде для маленьких кімнат, так як візуально зменшується простір.

Важливо також пам'ятати, що щільні тканини збирають на себе багато пилу, тому можуть завестися пилові кліщі, що викликають алергію.



Балдахін для дитячої

Його можна використовувати з самого народження дитини до досягнення нею певного віку. Якщо у дитини є алергія, то використовувати балдахін небажано.

Купуючи дитяче ліжечко, батьки купують комплект текстилю, який потім до неї кріпиться. Комплект складається з бортиків, простирадло і балдахіна. Фіксуються вони на ліжечку або на манежі кронштейном, на якому є кільце.

Незалежно від того, хлопчик чи дівчинка народилася, такий балдахін можна використовувати сміливо. Але так склалося, що дівчатка балдахіни люблять більше. Він відмінно вписується в інтер'єр кімнати для маленької дівчинки. При цьому абсолютно не важливо який він форми. А ось до вибору кольору потрібно підійти ретельно, вибирати відтінки, які не дратують нервову систему. Красиво виглядає рожевий і блакитний, білий і кораловий балдахін.



Процес виготовлення і установки

Зробити самостійно красивий балдахін не так вже й складно, необхідно лише бажання, наявність будь-якого інструменту, трохи фантазії і потрібна тканина.


До переваг саморобного виготовлення потрібно віднести:

  • це захоплює, творчий процес, може стати повноцінним хобі;
  • можна заощадити гроші, так як повністю така конструкція в магазині коштує дорого;
  • самостійно можна зробити унікальне, красивий виріб.


Щоб повністю здійснити задумане знадобляться:

  • шуруповерт, дюбеля і саморізи;
  • швейна машинка;
  • ножиці, нитки та голки;
  • відповідна тканина - кількість варіюється в залежності від периметра ліжка, довжина повинна бути не менше 3-х метрів;
  • карниз являє собою дерев'яну палицю або порожнисту трубу.

В першу чергу потрібно зшити сам полог з 2-х або 3-х полотен, краю обробити. Зверху необхідно пришивати петлі, кулиску. Карниз варто закріпити під стелею на вертикальних опорах, але попередньо на нього повісити тканину, розправивши її.

Матеріал балдахіна потрібно вибирати під текстиль в кімнаті. Зверніть увагу з якої щільності тканин зроблені ваші покривала, декоративні подушки, штори. Якщо ви хочете зробити більш авторський варіант балдахіна, його можна, прикрасити бісером, стразами, бантами, квітами з атласних стрічок, паперовими метеликами на шпильках.

Коментарі 0

Ви повинні увійти, щоб залишити коментар.

натисніть тут щоб увійти

Наші магазини
Знайти магазини у місті