• Доставка по всій Україні Доставка по всій Україні
  • Салони в кожному великому місті України Велика мережа салонів
  • Можливість повернення до 14 днів товарів з наявності
  • Європейська якість матеріалів та виготовлення Європейська якість
  • Своє виробництво і контроль якості без посередників Без посередників

Що таке категорія тканини для дивану?

Сучасні меблеві салони пропонують споживачеві великий асортимент виробів, різної структури і цінової категорії. Але якщо з формою, бажаним функціоналом все зрозуміло, то питання про категорії тканини, використовуваної для оббивки, викликає деякі труднощі. Що це таке? Навіщо її обирати? Як не помилитися? У сьогоднішній статті відповімо на питання, що цікавлять, і надамо короткий огляд існуючих категорій тканин з прикладами.

Категорія тканини для дивана - про що це?

Будемо відверті, в більшості випадків, споживач засновує вибір м'яких меблів на зовнішніх факторах: привабливості, кольорі, м'якості оббивки, залишаючи мало уваги нутрощам, механізму розкладки. А поняття "категорія тканини" безпосередньо відноситься до цього зовнішнього враження. Воно характеризує використовуваний текстиль за ступенем щільності, зносостійкості, довговічності, стійкості до тертя, схильності вигоряння. Відповідно, під кожною цифрою, що представляє певну категорію тканини, криється її характеристика, за якою можна зробити висновок про термін служби оббивки, виробу в цілому.

М'які меблі від Dommino

Вибір тієї чи іншої групи тканини впливає і на ціну м'яких меблів. Наприклад модель дивана з однаковою конструкцією і комплектацією, залежно від типу оббивки, може перебувати в різних цінових категоріях. А кінцева вартість індивідуально підібраною софи, відрізнятися від виставленої на вітрині. При цьому важливо пам'ятати, що меблеві тканини можуть класифікуватися не тільки за якісною ознакою, але по трендовим квітам, принтам, фактурами. Щоб не заплутатися в цьому достатку текстилю, і була створена система категорій тканини. Нижче пропонуємо ознайомитися з нею детальніше.

Короткий огляд існуючих категорій тканин

За міжнародним стандартом, все меблеві тканини діляться на 8 груп, або категорій. У кожної з них є десятки зразків, різних за структурою, методу обробки, складу, але схожих за експлуатаційними характеристиками. Стартує ця класифікація з нульової групи тканини:

  • 0 категорія (оббивка бюджетного класу, яка має низький показник стирання. Її щільність невисока, через що скорочується термін служби, і зростає ймовірність механічних пошкоджень. Матеріал такого класу зазвичай використовується для виставкових зразків, а також виробів, призначених для нерегулярної експлуатації. Приклади тканин: екокоттон, рогожка, скотчгард, терможаккард, полегшений шенилл);
  • 1 категорія (ущільнений текстиль різної структури: тканий, нетканий; володіє задовільним ступенем стирання, гарну стійкість до вигорання, непогану зносостійкість. Довговічність оббивки залежить від інтенсивності експлуатації. До неї відноситься: флок, шенилл, замша, вельвет, натуральний і штучний);
  • 2 категорія (характеризує матеріал з щільною структурою і змішаним складом, ідеальний для домашніх м'яких меблів. Він поєднує в собі хороші показники стиранням, довговічності, з помірною ціною. Диван з такою оббивкою буде служити довго, і зберігати презентабельний зовнішній вигляд. Приклади тканин: комбінований шенилл-жаккард, натуральний вельвет, ущільнена замша, деякі види флока);
  • 3 категорія (оббивний матеріал, що характеризується як середньотяжкий. Володіє високою щільністю, за рахунок складних переплетень ниток, гарною стійкістю до стирання, вигоряння. Ця група також виділяється фактурністю текстилю, тобто зразки тканин мають рельєфну поверхню, іноді ускладнену малюнком, напиленням, і іншими прийомами. До неї відноситься: потовщений шенилл, флок, прості гобелени);
  • 4 категорія (тканина, експлуатаційний потенціал якої, істотно вище попередніх. Її рекомендують для оббивки офісних меблів, оскільки стирання, щільність, стійкість до розриву по шву, у неї високі. Приклади текстилю 4 класу: важкий гобелен, натуральна замша, її штучний аналог - мікрофібра);
  • 5 категорія (важкі тканині полотна, з переважанням натуральних волокон. Також до них відносяться ексклюзивні дизайнерські оббивки, з певним художнім образом. Подібний текстиль стійкий до зношування, простий у догляді, не притягає до себе невелике сміття. Його вартість висока, оскільки виробництво тканини досить складне, а в структуру часто включається додаткова підкладка. Приклади: гобелен з художнім малюнком, натуральний важкий велюр, щільні зразки шенилл-жаккарда);
  • 6 категорія (штучна шкіра високої якості. Її зовнішній вигляд не відрізняється від натуральної, але ціна більш доступна. Такий матеріал має гарну зносостійкість, щільність, не схильний до вигоряння. При правильному догляді служить довго, не тріскається і не розходиться. Приклади: арпатек, екошкіра з щільним поліуретановим шаром);
  • 7 категорія (натуральна шкіра різного ступеня вичинки. Вона повітропроникна, стійка до вигорання, стирання, розтягування. Може бути різної товщини, і різних кольорів. З виворітного боку обов'язково має тканинну основу, за рахунок чого служить довше одношарових текстильних зразків).

Сподіваємося, огляд існуючих груп тканин допоміг розібратися в меблевому текстилі, і визначитися, яка оббивка буде прикрашати ваші нові меблі.

Навіщо потрібна нульова категорія тканини?

Зіставивши характеристики різних класів тканин, стає помітно, що 0-вая категорія програє іншим в експлуатації. Так навіщо вона потрібна? Де її використовують?

М'який куточок, оббитий текстилем нульового класу - не рідкість. Він типовий для виставкових зразків, дозволяє полегшити масивний виріб, відчутно впливає на його ціну, в сторону здешевлення. Хоча тонкий матеріал має обмежений термін експлуатації, різноманітність фактур, кольорів, принтів, робить його дуже популярним серед споживачів. При сучасному ритмі життя, багато людей роблять вибір на користь недовговічного, але красивого, недорого текстилю, залишаючи важкі, дорогі полотна, без уваги.

Відповідно, основна сфера використання тканин 0-вої категорії - це оббивка меблів домашнього призначення. Навантаження на такі вироби невисока, і вони добре проявляють себе на протязі всього терміну служби. Три, а то і п'ять років, матеріал зберігає свою привабливість: не розтягується, що не витирається, не рветься. Стійкість до вигоряння у нього, звичайно, менше. При попаданні прямих сонячних променів, текстиль нульової категорії стане тьмяніти, тому його потрібно захищати від ультрафіолету щільними портьєрами.

Залежність зовнішнього вигляду оббивки від типу догляду, теж відчутна. Вона потребує дбайливого чищення щадними засобами, без рясного зволоження (ідеально підійде неконцентрований мильний розчин). При цьому щітку краще замінити губкою, а для пилососа використовувати спеціальну меблеву насадку.

Тепер ви знаєте де, навіщо використовується нульова категорія тканини, і зможете вирішити для себе що краще: недорогий текстиль або якісна оббивка з відповідними характеристиками. А Dommino.ua надасть зразки різних тканин на ваш вибір.

Коментарі 0

Ви повинні увійти, щоб залишити коментар.

натисніть тут щоб увійти

Наші магазини
Знайти магазини у місті