• Доставка по всій Україні Доставка по всій Україні
  • Салони в кожному великому місті України Велика мережа салонів
  • Можливість повернення до 14 днів товарів з наявності
  • Європейська якість матеріалів та виготовлення Європейська якість
  • Своє виробництво і контроль якості без посередників Без посередників

Як виготовити ліжко-подіум своїми руками?

Спальне місце на подіумі міцно увійшло в інтер'єри вітчизняних квартир. Їх створюють на узвишші, в поглибленні, посередині спальні, на приєднаній утепленій лоджії. Чому? Подіум є розділяє елементом, який здатний зонувати простір без зведення стін, гіпсокартонних перегородок, і інших прийомів, що віднімають площу. Ліжко-подіум особливо актуальне для квартир-студій, але успішно використовується і в стандартних спальнях. Сучасне, креативне, що привертає увагу - так можна схарактеризувати ложе, розташоване на платформі. Якщо ви прагнете до нестандартного, цікавого оформлення свого будинку, варіант зі спальним місцем на узвишші - для вас. А в даній статті ми є розповімо і покажемо, як створити його своїми руками, і не допустити помилок при будівництві.

Що важливо знати перед початком робіт

Ви зважилися створити подіум в спальні. Ідея дійсно стоюща, цікава, не надто складна в реалізації. Однак поспішати з виконанням не варто. Важливо ретельно продумати, візуалізувати майбутнє місце розташування ліжка, його дизайн, габарити. Найкраще це зробити за допомогою ескізу, або спеціальних програм проєктування меблів. Цей крок, в залежності від знань і умінь, може зайняти від декількох годин до декількох днів. Але результат вартий витраченого часу. Наочна картинка перед очима дозволить оцінити саму ідею, спосіб її реалізації в конкретному просторі, а також доцільність того чи іншого декору. Крім описаних вище переваг, проєктування спростить підрахунок необхідних матеріалів, допоможе зробити правильний розпил, і добитися ідеального кінцевого результату.

Вибір і розрахунок матеріалів

У багатоквартирних будинках прийнято використовувати каркасні подіуми. В якості основи може застосовуватися метало профіль або дерев'яні бруси. Вибір матеріалів залежить від вологості приміщення і функціонального навантаження піднесення. Так, якщо спальня сира, в неї потрапляє мало сонячного світла, краще використовувати метал. Його ж рекомендують в якості основи для подіумів з системою зберігання, багатоступеневих конструкцій. Дерев'яний каркас буде ідеальною основою для простого піднесення, розташованого в спальні з сухим мікрокліматом. Обшивається він, звичайно, ДСП або листами фанери, поверх яких накладається фінішна обробка (ламінат, шпон різних видів дерева, і т.д.).

Відносно розрахунку матеріалів , найбільш економним, зручним варіантом, буде створення проекту ліжка в спеціальній програмі. Є безліч фірм, які здійснюють підбір і розпил дерева згідно з проектом клієнта, що спрощує подальшу самостійну роботу над подіумом. Можна піти й іншим шляхом. Провести приблизний розрахунок матеріалів (як правило, з запасом), закупівлю, і самостійний розпил електролобзиком. Досвідчені майстри стверджують, що другий варіант часто більш витратний, зважаючи похибок при розрахунку і розпилі.

Необхідні інструменти для спорудження подіуму

Щоб спорудити комфортне спальне місце на узвишші, будуть потрібні:

  • металевий профіль або дерев'яні лаги для каркаса;
  • дошки різної довжини і ширини, для створення короба, бортиків ліжка;
  • панелі для ящиків (якщо планується подіум з системою зберігання);
  • ДСП і листи фанери для боковин і днища;
  • фінішна обробка (ЛДСП, ламінат, шпон, за бажанням);
  • фурнітура (напрямні для ящиків, ручки, інші деталі, передбачені дизайн-проектом) ;
  • різні кріплення;

Інструменти, необхідні для будівництва подіуму:

  • рулетка;
  • лінійка і олівець;
  • шуруповерт;
  • електролобзик;
  • викрутки;
  • молоток ;
  • будівельний степлер;
  • рівень.

Формування опорної рами

Опорна рама одночасно розв'язує дві задачі: створює необхідну височину, а також служить основою для каркаса ліжка. Її формування є найважливішим етапом будівництва, оскільки цілісність конструкції повністю залежить від опори. Правильний вибір місця і матеріалів, забезпечує стійку, міцну раму, здатну витримати регулярні і підвищені навантаження. Якщо подіум планується виключно для сну, в окремій кімнаті, опорну конструкцію формують з дерев'яних брусів. Для квартири-студії, як правило, використовують основу з металопрофілю, оскільки піднесення на відкритому просторі набуває мультифункціональне значення. Воно одночасно зонує, служить спальним місцем, а після зняття матраца може стати ефектною лаунж-зоною.

Пропонуємо розглянути класичний варіант опори на дерев'яних лагах. Її легко виготовити самому, використовуючи бруси квадратного перетину і цвяхи, які за бажанням можна замінити на шурупи. Розміри, схему кріплень, рекомендується прорахувати відразу на етапі проєктування ліжка, щоб уникнути помилок у вимірах.Готовий, відображений на папері або екрані креслення, дозволить швидко, правильно зібрати раму, і перейти до наступного етапу - будівництва каркаса.

Каркас виробу і додатковий функціонал

Створення каркаса для подіуму - найбільш складний етап робіт. Він займає досить багато часу, вимагає граничної уважності. Як виготовити його без помилок? Новачкам меблевої справи краще керуватися готовим проєктом, розпил якого виконали професіонали. Такий варіант чимось нагадує дитячий конструктор: ми беремо готовий набір елементів, будуємо з нього ліжко. Кожна деталь вже відміряно, підігнана, вимагає тільки правильного розміщення, періодичної перевірки рівня, і адекватних кріплень. Якщо ж ви володієте розвиненим технічним мисленням, можна створити подіум за власними кресленнями. Такий підхід займе більше часу, але послужить задоволенням амбіцій.

Етапи зведення каркаса.

  1. Формування висоти подіуму. Проводиться за допомогою вертикально встановлених по периметру брусів. Вони повинні бути міцно скріплені з підлогою, мати однакову висоту, відстань один від одного.
  2. Озброєння опорної рами на вертикальні бруси. Опора, крім основного кріплення, може бути посилена в місцях з'єднання з "ніжками" подіуму. Зазвичай для цього використовують металеві пластини. Така конструкція буде міцнішою, що не розхитається в процесі експлуатації.
  3. Установка проміжних лаг і рам для майбутніх ящиків. Проміжні лаги на опорі, необхідні для виключення просідання. Їх монтують через кожні 40 см., З перевіркою рівня. Також, в середині конструкції (за розробленим проектом), кріпимо перегородки для системи зберігання (з фанери).
  4. Установка напрямних для ящиків на каркасі. На готові фанерні стінки монтуються зовнішні елементи телескопічних направляючих, з обов'язковим відступом від підлоги. Зазор може бути до 1 сантиметра, і дозволить майбутнім висувним ящиків легко ковзати, не стикаючись з дном.
  5. Виготовлення висувних ящиків. Короби для зберігання можуть бути створені з основної обшивки (фанери, ДСП), або інших, більш презентабельних матеріалів, наприклад ЛДСП. Якщо ви замовляли професійний розпил, їх потрібно тільки зібрати (проклеїти і вставити в пази), після чого встановити внутрішні елементи направляючих. При самостійному виготовленні коробів, необхідно розкреслити (згідно зі схемою), випиляти, відшліфувати, і після цього, зібрати ящики.Дно короба, незалежно від способу виготовлення, рекомендується фіксувати клеєм, а цвяхами, оскільки на нього буде припадати основне навантаження.
  6. Установка висувних ящиків. На готові ніші необхідно монтувати внутрішні елементи направляючих, попередньо переконавшись в їх правильному розміщенні, згідно зовнішніх елементів напрямних, закріплених на каркасі подіуму.
  7. Виготовлення спального місця. Поверхня, на якій буде лежати матрац, може бути виконана в одному з двох варіантів: рівна, жорстка, обшита листами фанери, або на основі ламелей. Перша більш практична, знявши матрац, її можна використовувати в абсолютно різних цілях. Друга має тільки одне призначення - сон, на правильній, ортопедичній поверхні.

Після виготовлення обраного спального місця, будівництво ліжка-подіуму можна вважати закінченим. Попереду залишилася фінішна обробка, і солодкий сон на новому місці

Варіанти обробки ліжка-подіуму

Після завершення всіх монтажних робіт, перед фінішною обробкою, потрібно виділити кілька днів для обробки деревини. Щоб вона не руйнувалася під впливом несприятливих факторів, бажано використовувати морилку або лак на водній основі, для розтину поверхонь. Також, при виявленні дефектів на панелях, на даному етапі можна виправити ситуацію за допомогою шпаклівки по дереву. Кінцевий дизайн подіуму варто підбирати в поєднанні із загальним інтер'єром кімнати. Це може бути:

  • поверхня покрита лаком (при використанні якісних сортів дерева), які не потребують перекриття;
  • пофарбований подіум (якщо необхідно ввести його в готову кольорову концепцію квартири-студії);
  • покриття шпоном (такий декор є універсальним. Його можна підібрати за кольором, текстурі, він володіє відмінними експлуатаційними характеристиками, на відміну від лаку або фарби, а також підкреслює екологічність виробу);
  • ламінат в якості обробки подіуму (свіже, цікаве рішення для каркаса закритого типу, без ламелей. Дозволить використовувати піднесення в різних цілях, ідеально доповнить багато сучасних стильові напрями);
  • ковролін (цікаве, але не завжди практичне рішення для подіуму. Перед тим як вибрати його для оздоблення, ретельно продумайте решту декору спальні, поєднання елементів між собою);
  • лінолеум (досить рідко використовується саме для ліжок-подіумів, але згадати про нього варто. Різноманітність кольорів, дизайнів, іноді грає на користь покриття).

При виборі фінішної обробки подіуму, важливо пам'ятати і про комфорт, зручність користування, тим або іншим матеріалом. Адже в першу чергу піднесення буде використовуватися для сну, і ковзний лінолеум, як би красиво виглядав, стане не найвдалішим варіантом. Те ж саме можна сказати про ковролін. Синтетичні волокна активно накопичують в собі пил, їх безпосередня близькість до дихальних органів, може спровокувати неприємні симптоми під час сну: свербіж в носі, чхання, алергічні реакції. Тому вибирайте фінішну обробку ретельно, враховуючи зовнішній вигляд і експлуатаційні характеристики.

Поширені помилки при будівництві подіуму

Будь-який масштабний проект, навіть продуманий до дрібниць, не застрахований від помилок. Особливості матеріалів, наявність або відсутність досвіду, тимчасові обмеження, здатні вплинути тільки на кількість промахів, але не виключити їх повністю. Створення ліжка з нуля - трудомісткий процес, на різних етапах якого, можуть виникнути такі похибки.

  1. Помилки в розпилі. Звернення до виробничих фірм, що спеціалізуються на виготовленні меблевих деталей, виключає такого роду промахи, але самостійна обробка дощок відрізняється частими похибками. Вибір кріплень. Помилки при підборі кріплень спочатку можуть бути непомітні, але в процесі монтажу проявлять себе деформацією несучих частин.
  2. Неправильні виміри. Також поширене явище, частіше зустрічається у недосвідчених майстрів. Створюється ідеальний ескіз, але не береться момент його коригування відповідно до реалій.
  3. Монтаж додаткових елементів. Маються на увазі напрямні з висувними ящиками, ламелі, узголів'я. Дані елементи не завжди вдало вписуються в загальну конструкцію, через похибки в розмірах, неправильних з'єднаннях, або відсутності симетрії в розміщенні.

Підводячи підсумок, можемо сказати, що від помилок ніхто не застрахований. Це природний побічний процес будь-якої діяльності. Якщо ви бажаєте самостійно створювати меблі для дому, то ліжко-подіум прекрасний спосіб випробувати свої сили, досить простий, але вимагає уваги і старанності. Якщо ж цей процес здався вам занадто тривалим, не варто витрачених сил, ласкаво просимо на Dommino.ua, готові, красиві вироби, порадують ціною і дизайном.

Коментарі 0

Ви повинні увійти, щоб залишити коментар.

натисніть тут щоб увійти

Наші магазини
Знайти магазини у місті