• Доставка по всій Україні Доставка по всій Україні
  • Салони в кожному великому місті України Велика мережа салонів
  • Можливість повернення до 14 днів товарів з наявності
  • Європейська якість матеріалів та виготовлення Європейська якість
  • Своє виробництво і контроль якості без посередників Без посередників

Як вибрати і замінити поролон для дивана?

В кожному будинку обов'язково є диван – улюблене місце відпочинку членів сім'ї. В сучасних стаціонарних або розсувних моделях використовуються пружини, ППУ (пінополіуретан) або поролон. Щоб вибрати якісні меблі, а з часом зробити заміну наповнення потрібно знати особливості всіх його типів. У цій статті ми докладно розповімо про це і порадимо як відновити продавлений диван самостійно.


Який диван вибрати, пружинний або поролоновий

Особливо актуальне це питання в разі, коли предмет меблів купується в якості постійного спального місця. Щоб не виникло проблем зі спиною, не боліли м'язи, сон був спокійним і комфортним важливо зробити правильний вибір.


Наповнювач пружинний

Пружинні меблі виготовлялася ще в старовину. Всі антикварні варіанти виконані із застосуванням пружинних блоків різної конструкції. Якщо вихідні матеріали підібрані якісні, довгий термін експлуатації забезпечений. Крім того, диван буде мати відмінні ортопедичні властивості.

М'які елементи меблів виготовляються за допомогою декількох типів пружин: простої змійки, пружинних блоків або незалежних пружин. Всі вони виконані зі сталевої високовуглецевого дроту різної товщини. Розглянемо всі плюси і мінуси кожного виду.


Проста змійка

Змійка використовувалася в добре відомих панцирних ліжках. Назва походить від форми пружин. У них загнута форма, що нагадує змію в русі.

Основні параметри, що характеризують якісну пружину для блоку змійки такі:

  • Пам'ять. Після фізичного впливу пружина повинна прийняти колишню форму.
  • Легкість. Для простого пересування меблів дріт для блоку виготовляють з легких сплавів.
  • Ступінь критичного навантаження. Пружина повинна витримувати навантаження, навіть у тому випадку, якщо важка людина сідає на край дивана і, відповідно, навантаження розподілене нерівномірно.

Перевагами простої змійки є: здатність витримувати велику вагу, хороша вентиляція блоку, тривалий період експлуатації, доступна вартість меблів. Недоліком є неможливість складання з таких блоків розкладних моделей.


Боннель

Це більш дорогий і якісний варіант. При правильній експлуатації він не створює проблем для хребта і служить довго. Такі дивани радять купувати людям з великою вагою.


Блок незалежних пружин

Це найдорожчий варіант. Його зараз активно рекламують. Він відрізняється від попереднього виду тим, що кожна з пружин упакована в окремий чохол з добре вентильованого матеріалу.

Навіть при нерівномірному навантаженні на диван зберігаються ортопедичні властивості і пружність поверхні

Всі варіанти по своєму гарні, найсучасніший з них останній. Покупець може вибрати свою ідеальну модель з урахуванням відповідного поєднання ціни і якості.

Поролон: його види і марки

В хімічному складі і будові пінополіуретану і поролону немає ніякої різниці. Але зазвичай поролоном називають наповнювач для ліжок, диванів та матраців. Марки наповнювача з більш твердою структурою мають назву – "пінополіуретан".

Поролон виготовляється різної твердості, щільності, еластичності.Основний показник – щільність, від неї залежить, скільки часу прослужить вам меблі. Найбільш прийнятні для м'яких меблів показники щільності – 25-40 кг/м3. Жорсткість матеріалу характеризують силою, яку слід докласти для стиснення певного виду ППУ.

Види меблевого поролону

Правильна назва матеріалу такий – м'який пінополіуретан (ППУ). Кілька десятків років тому в СРСР його поставляла компанія з Норвегії під назвою Porolon, саме тому назва закріпилася в такому вигляді. Який поролон для дивана застосовують під час виготовлення та ремонту? Стандартні вимоги до нього такі:

  • еластичність і пружність;
  • швидке відновлення поверхні після навантаження.


В сучасні матеріали додають різні добавки, які значно поліпшили їхню якість. Щільність і еластичність збільшилася, поролон став набагато довговічніші. Зараз його застосовують при виробництві майже всіх матраців і моделей м'яких меблів. На ринку є вироби різних форм і видів.

Листові

Це матеріал, вирізаний у вигляді прямокутника, його товщина варіюється від 5 до 1000 мм. Купити можна поролон, нарізаний стандартними розмірами або замовити під свої параметри дивана.

Рулонні

Товщина матеріалу, що продається в бобінах до 30 див. Крім стандартного, у продажу є рулонні вироби, зроблені на тканинній або синтетичній основі.

Блокові

Блоковий наповнювач не пористий, йому потрібна додаткова обробка. Це вид буває різної форми.
 

Марки поролону для дивана

Під час виготовлення та ремонту м'яких меблів найчастіше використовується такі марки матеріалу:

Марка поролону Позначення Характеристики
стандартна ST в її складі тільки базисний поліол
жорстка HL здатна витримувати велике навантаження
підвищеної жорсткості EL здатна витримувати велике навантаження
м'яка і ультрам'яка HS сама пластична з усіх типів, вироби в яких є такий поролон, найзручніші
високоеластична HR в цій марці сполучається невисока початкова жорсткість і завищена несуча здатність, що робить меблі з таким матеріалом особливо комфортабельні
м'яка, в'язкоеластичний LR відрізняється високою в'язкістю, ефектом "пам'яті", відмінно розподіляє навантаження по всій поверхні, цю марку називають термопластичною
ретікулірованний пінополіуретан RTC після особливої ​​обробки руйнується тонка мембрана, матеріал стає дуже пористим
поролон вторинного спінювання - за допомогою повторної переробки отримують нову марку поролону, яка відрізняється високою якістю

У результаті сучасних наукових розробок регулярно з'являються нові поліпшені марки матеріалу. Широкий асортимент поролону надає безліч варіантів для вибору, як приватним споживачам, так і фабрикам, що займаються виробництвом м'яких меблів.

Який щільності поролон потрібен для дивана

У стандартного виду ППУ комфортна жорсткість, найкраща для виготовлення меблів щільність — понад 22 кг/ м3. Якісним і довговічним матеріалом для м'яких меблів вважається поролон з щільністю від 30 кг/м³. Такі моделі підходять для сидіння і для використання в якості постійного спального місця. Вони відрізняються практичністю, оскільки з часом матеріал не просяде.

Наповнювач такої щільності застосовують також для виготовлення і ремонту матраців або сидінь для крісел. Чим вище щільність матеріалу, тим довговічніше буде м'які меблі. Зазвичай для сидіння, підлокітників і спинки застосовують наповнювачі різної щільності. Для підлокітників можна брати матеріал більш низької щільності, оскільки він не відчуває підвищене навантаження.

Якщо диван ви запланували використати постійно для нічного відпочинку, то товщину поролону для ремонту вибирайте більш як 4 см.

Як замінити поролон своїми руками

Якщо в результаті тривалого використання наповнювач продаючи, втратив пружність, лежати на дивані стало незручно, то можна самостійно виконати заміну матеріалу. Це непростий процес, але якщо мати певні навички і виконувати всі етапи робіт вірно, то в результаті диван прослужить вам ще довгий час.

Інструмент для роботи

Перед початком реставрації приготуйте заздалегідь такі інструменти:

  • гайковий ключ 10 на 13, як правило в механізмах використовуються такі гайки і ключі;
  • хрестоподібну викрутку;
  • плоскогубці або кусачки, які допоможуть відкрутити заіржавілі болти і прибрати обірвані скоби;
  • молоток;
  • ручної меблевий степлер;
  • пульверизатор або пензлик;
  • лінійка або рулетка;
  • ножиці і канцелярський ніж;
  • простий олівець, крейда і маркер;
  • меблеве шило, якщо в дивані є ґудзики для утяжки;
  • робочі рукавички.

Також потрібно заздалегідь вибрати і розкроїти наповнювач. Для різних типів м'яких меблів знадобиться особливий вид поролону. Якщо сумніваєтеся у виборі, порадьтеся з професіоналом.

Критерії успішної реставрації дивана

Щоб робота по заміні наповнювача пройшла успішно, потрібно дотримуватися таких правил:

  1. Після видалення поролону почистіть каркас і видаліть всі старі скоби.
  2. Роблячи викрійку, додайте припуск 7-8 см, він потрібен для внутрішньої поверхні. Для зовнішнього боку припуск не потрібен, інакше диван неможливо буде складати і розкладати.
  3. На сидіння під поролон покладіть щільну тканину і прихопіть її в декількох місцях міцною ниткою.
  4. Для сидіння наповнювач краще укласти двома шарами. Це підвищить комфорт дивана і його довговічність.
  5. Щоб меблі були більш зручною, після закріплення наповнювача скобами до каркаса її потрібно обтягнути щільним парусиновим матеріалом.

Для заміни матраца в дивані єврокнижка бажано мати поруч помічника, але якщо такої можливості немає, то використовуйте дерев'яні бруски як підпірку. Щоб не сумніватися в правильності складання елементів зробіть попередньо фото або замалюйте розташування і місця установки деталей дивана. Заміна матраца на дивані акордеон також вимагає певних навичок, напарника і інструменту, але виконати її при бажанні можна і самостійно.

Альтернатива покупку нових меблів — правильно виконана реставрація. Ви заощадите пристойну суму і зможете пишатися результатами своєї праці. Бажаємо вам удачі в цій непростій справі!

Коментарі 0

Ви повинні увійти, щоб залишити коментар.

натисніть тут щоб увійти

Наші магазини
Знайти магазини у місті