• Доставка по всій Україні Доставка по всій Україні
  • Салони в кожному великому місті України Велика мережа салонів
  • Можливість повернення до 14 днів товарів з наявності
  • Європейська якість матеріалів та виготовлення Європейська якість
  • Своє виробництво і контроль якості без посередників Без посередників

Флок в якості оббивки дивана

Оббивна тканина - важлива складова будь-якого дивана. Від її якості буде залежати зовнішній вигляд меблів, термін її експлуатації, а також комфорт сім'ї. Визначитися з оббивкою, кольором, часом складно, адже вибирати доводиться з десятків зразків, які володіють різними, не завжди зрозумілими характеристиками. Тут не спрацює принцип, чим натуральніше, тим краще, адже тканина, піддається щоденним механічних навантажень, повинна бути щільною, що не стирається, що не рветься. Натуральні волокна не завжди володіють такими параметрами, відповідно, не є універсальним рішенням для оббивки меблів. Найбільш практичний варіант - це флок, нетканий матеріал, що широко використовується в меблевій промисловості. Сьогоднішню статтю ми хочемо присвятити флоку, докладно розповісти про виробництво, характеристиках тканини, її переваги і недоліки в якості оббивки дивана.

Що таке флок, чому він популярний

Флок є одним із сучасних матеріалів нетканого типу, тобто в ньому відсутнє переплетення ниток, та й взагалі, нитки як такі. Він складається з тканинної основи і великої кількості ворсинок, які приклеюються, створюючи єдине, м'яке полотно. Його не можна назвати повністю синтетичним, адже в основі присутній бавовна, а самі частинки можуть мати різний склад, в тому числі натуральний.

Різновидів флока дуже багато, як і областей застосування. Відрізняються вони складом, щільністю забивання, вартістю, зносостійкість.Якісний меблевий флок володіє такими характеристиками:

  • м'яка поверхня (забезпечується щільним забиванням основи, тобто ворсинки приклеюються не в один шар, а в кілька);
  • однакові, рівні волокна, що мають один напрямок;
  • висока зносостійкість (вимірюється за допомогою спеціального тесту, під час якого проходяться наждачним папером по тканині. Флок витримує більше 15000 циклів, при нормованому показнику в 5000);
  • кольоростікість (пофарбована тканина не линяє, не вигоряє на сонці, в місцях інтенсивного використання не народжуються колірні лисини);
  • щільність (показник, що корелює з зносостійкість і м'якістю матеріалу. Чим вище щільність, тим м'якше буде тканина, і довше термін служби).

Популярність флока пояснюється в першу чергу його ціною. Він значно дешевше класичного гобелена або шкіри, при цьому, не поступається їм по довговічності. Американці зробили переворот в текстильній промисловості, придумавши як використовувати відходи вовни і нейлону раціонально, і цим поклали початок новій ері виробництва синтетичних тканин.

Переваги флокової оббивки дивана

Оббивка з флока відрізняється різноманітністю текстур, квітів, дизайнів. Укоротивши або подовживши ворсинки, можна отримати ефект замші, оксамиту, створити цікавий принт нашарування, або отримати густий, м'який, однотонний ворс. Флок часто підлаштовується під інші, більш дорогі види тканин, роблячи гарні меблі доступної для середнього споживача. Це ще один фактор, що підвищує його популярність і попит на ринку меблів.

Переваги флока різноманітні. В першу чергу, це дуже щільна тканина, стійка до механічних пошкоджень, її важко розірвати або проколоти чимось гострим. Вона пропускає через себе досить повітря, що виключає розрив по швах, а також поява неприємної затхлості, цвілі. Диван з флока хороший для сімей з домашніми вихованцями, оскільки має ефект "антикіготь", тобто оббивка не псується при контакті з тваринами, адже в ній відсутнє переплетення ниток, за які можна зачепитися. Ще однією перевагою флокової тканини є її водостійкість. Вона не вбирає рідини миттєво, і пролита сік, каву, вино, можна встигнути струсити до появи плями. Матеріал добре витримує перепади температур, при цьому, не нагрівається і не остигає від кімнатного повітря, на ньому завжди комфортно сидіти.

Звичайно, флокового оббивка має і мінуси, але настільки мало, що про них практично не згадують при безлічі чеснот. Ми все ж згадаємо, оскільки хочемо мати об'єктивний огляд.Основний недолік флока - накопичення статичного заряду, через що на оббивку притягується пил, шерсть тварин. Справитися з ним можна шляхом регулярного прибирання пилососом. Також, флоку протипоказана чистка спиртовмісними засобами і будь-якого роду розчинниками, оскільки вони сприяють відшаровування ворсу від основи. Для видалення плям з такого дивана доведеться підібрати спеціальний засіб, без агресивних компонентів.

Порівняльна характеристика флока і велюру

Не дарма флок і велюр часто порівнюють, іноді плутають, адже зовні вони дуже схожі (приємна, м'яка поверхня з коротким ворсом), мають схожі експлуатаційні характеристики, але відрізняються способом виробництва. Велюр виготовляють на основі з ниток, які особливим способом переплітаються і розпушується, створюючи звичну м'якість і переливчастість матеріалу. Флок ж складається з тканинної основи і наклеєного ворсу. Обидва види тканин можуть мати в складі поліамідні волокна або напівсинтетичні, з додаванням вовни. Який матеріал краще, сказати важко, адже кожен є відображенням століття, в якому був популярний. Велюр, як відображення неспішності, комфорту XVIII століття, флок - практичність, швидкість, раціональність ХХ століття.

Велюр більш витончений, вимогливий матеріал, який має досить високу ціну. Він не призначений для щоденного, інтенсивного використання, адже досить швидко витирається.На відміну від флока, не накопичує статичний заряд, а значить збирає менше пилу на собі. Якщо запитати що краще в практичному сенсі, однозначно флок. Він і коштує дешевше, і стирається менше, і доглядати за ним простіше.

Тепер ви все знаєте про флокову оббивку дивана, спробували порівняти її з велюром і можете вирішити для себе, що краще, а Dommino з радістю надасть варіанти м'яких меблів в обраної тканини.

Коментарі 0

Ви повинні увійти, щоб залишити коментар.

натисніть тут щоб увійти

Наші магазини
Знайти магазини у місті