• Доставка по всій Україні Доставка по всій Україні
  • Салони в кожному великому місті України Велика мережа салонів
  • Можливість повернення до 14 днів товарів з наявності
  • Європейська якість матеріалів та виготовлення Європейська якість
  • Своє виробництво і контроль якості без посередників Без посередників

Як полагодити розкладний диван?

Розкладний диван вважається універсальним варіантом меблів для малогабаритних квартир. Він дозволяє економити простір в денний час, мати облаштовану зону для приймання гостей, а у вечірню пору - повноцінне спальне місце. Однак, щоденна розкладка, активна експлуатація дивана з часом призводять до ламання і улюблене місце збору сім'ї стає неможливо використовувати. Чи обов'язково в цьому випадку міняти диван? Або можна дати йому другий шанс? У даній статті пропонуємо ознайомиться з можливими несправностями і способами їх подолання.

Часті причини ламання розкладних диванів

Конструкція даного виду меблів передбачає безперебійну експлуатацію протягом 5-8 років. Далі, можуть вийти з ладу окремі елементи, які піддаються заміні або ремонті. Зовсім не обов'язково ваш диван зламається конкретно через п'ять років, адже в різних моделях використовуються різні матеріали, але сам механізм має ступінь зносу і коли ліміт роботи вичерпається, він зажадає заміни. Це нормальне, закономірне явище для всіх складних моделей і також логічно замінити зіпсовану деталь, щоб продовжити користуватися улюбленим диваном.

До найбільш частих причин ламання розкладний м'яких меблів відносять:

  • тріщини або розломи в опорної частини каркаса (вони виникають при надмірних навантаженнях на диван, використанні в конструкції м'яких порід дерева);
  • проломи в підставі каркаса (особливо поширені в опорах, виконаних з ДСП, оскільки матеріал недостатньо міцний, має невеликий термін експлуатації);
  • деформація короба дивана, викликана установкою потужних механізмів підйому (відбувається при невідповідних навантаженнях, наприклад, на короб з ДСП поставили газліфт з непропорційною потужністю, який поступово розриває деревну плиту);
  • несправності в пружинному блоці (виникають при лопнули, що дали тріщину пружинах);
  • вихід з ладу механізму розкладки (відбувається з різних причин, які ми детально розглянемо в наступному пункті).

Визначаємо вид розкладки дивана, джерело його ламання

Визначити джерело ламання дивана допоможе візуальний огляд. Якщо меблі не піддається розкладці, заїдає при виїзді елементів - необхідно знімати механізм трансформації, для подальшого лагодження або заміни. Скрипи, просідання, належать до несправностей в каркасі або пружинному блоці. У будь-якому випадку, потрібно розбирання конструкції, адже ламання може бути кілька.

Повертаючись до механізмів розкладки, слід зазначити, що не всі пристрої ламаються цілком, деякі просто вимагає заміни деталей: заклепок, пружин, роликів. Так, найбільш довговічними вважаються викатні механізми: "єврокнижка", "дельфін". Вони рідко виходять з ладу, але якщо виникають певні труднощі у висуванні, слід придивитися до коліщаток, на яких виїжджає доповнює спальна частина. Розгортаються дивани, з механізмами "розкладачка", "акордеон", можуть погано функціонувати через розтягнутих пружин, зламаних ніжок або деформації петель. Ламання деяких деталей виявити важко, адже вони маленькі, знаходяться всередині конструкції. Для усунення буде потрібно повний розбір дивана, його ретельна діагностика. Розкладні моделі, типу "книжка", "клік-кляк", позбавлені дрібних, складних деталей. Їх основною причиною ламання є знос механізму, також ймовірно розхитування кріплень.

Якщо розкладний пристрій зламано остаточно, його слід замінити на нове, того ж типу. Ставити меблі інший, нехай навіть схожий за дією механізм не можна, адже він може викликати деформацію каркаса, або не підійти за розміром.

Як полагодити розкладний диван в домашніх умовах

Ремонт розкладного дивана в домашніх умовах є здійсненним завданням, але вимагає терпіння, часу і умілих рук. Якщо ви вперше зважилися на таку авантюру, бажано кожен етап фотографувати, щоб в подальшому нічого не переплутати. Також пропонуємо на допомогу свій алгоритм дій.

Розбирання м'яких меблів і діагностика ушкоджень. На даному етапі необхідно знайти точну причину (можливо їх кілька) ламання. Для цього потрібно зняти підлокітники, повернути меблі на бік для огляду корпусу. При скрипі дивана важливо оцінити стан несучих брусів, днища. Якщо пошкодження не виявлено, болти НЕ розхитані, а скрип продовжує виходити, швидше за все неполадки в пружинному блоці.

Усунення пошкоджень, заміна зламаних деталей. Даний етап передбачає різні види робіт, в залежності від несправності. Якщо проблема в механізмі трансформації, його потрібно демонтувати, після чого встановити новий. Зазвичай ця процедура не вимагає складних маніпуляцій, пристрій знаходиться в досяжній зоні, досить перевернути диван. Набагато важче полагодити пружинний блок своїми руками. Буде потрібно зняття оббивки, що пом'якшує шару, перевірка кожної пружини. До того ж, не всі типи пружинних блоків дозволяють замінити кілька елементів, деякі вимагають зміни всієї системи.

Посилення каркаса меблів, ліквідація недоліків.При незначних тріщинах, виявлених в підставі, необхідно посилити каркас металевими пластинами, також, можна поставити додаткові перемички, які захистять основу з ДСП. Якщо дерево розсохлося і з'явилися зазори, їх слід заповнити клеєм. Всі деталі, що труться перед складанням дивана змастити: дерев'яні - парафіном, металеві - спеціальним маслом.

Збірка дивана. Після усунення всіх неполадок меблі слід зібрати в зворотній послідовності, не використовувати до висихання клею.

Тепер ви знаєте як полагодити розкладний диван самостійно, робота хоч і копітка, але дає можливість не нести зайвих витрат, і продовжити термін служби старої м'яких меблів. Ну а якщо хочеться чогось нового, свіжого, заходите на dommino.ua, у нас завжди стильні моделі, обладнані сучасними механізмами, що не доставлять вам клопоту.

Коментарі 0

Ви повинні увійти, щоб залишити коментар.

натисніть тут щоб увійти

Наші магазини
Знайти магазини у місті