• Доставка по всій Україні Доставка по всій Україні
  • Салони в кожному великому місті України Велика мережа салонів
  • Можливість повернення до 14 днів товарів з наявності
  • Європейська якість матеріалів та виготовлення Європейська якість
  • Своє виробництво і контроль якості без посередників Без посередників

Як краще розташувати диван і крісло?

Розставляння меблів у вітальні, як будь-якій іншій кімнаті, істотно впливає на зручність користування, естетичність, привабливість приміщення. Ретельно продумане розташування може скоректувати простір, візуально розширити його, або поділити на функціональні зони, залежно від потреб. Інтер'єр з вивіреним плануванням придбає цілісність і комфортну привабливість, необхідну для створення теплої, домашньої атмосфери. Як реалізувати ці наміри в звичайній вітальні? Яким чином розташувати меблі, щоб підкреслити достоїнства, і приховати недоліки приміщення? У цій статті розповімо про правила розставляння, поділимося секретами интерьерных дизайнерів, і проілюструємо їх прикладами.

 

 

Як розташування меблів впливає на інтер'єр

Стандартний інтер'єр вітальні має на увазі такому комплект меблювання : диван, крісло, журнальний столик, які, залежно від площі, можуть доповнюватися парними елементами, або комплектуватися додатковими предметами (пуфом, безкаркасним кріслом, ергономічними корпусними меблями). Способи їх розставляння впливають на геометрію приміщення, його функціональність, сприйняття (що має на увазі заповнену простору, доступ природного світла і повітря, комфортність перебування). Навіть невелику кімнату із стандартним гарнітуром можна зробити візуально просторою, грамотно розставивши меблі, а об'ємну вітальню “занапастити” непідходящим розподілом зон, або невдалим розташуванням м'яких предметів інтер'єру.

 

 

Що треба враховувати приступаючи до оновлення вітальні, або плануючи перестановку? Провідні интерьерные дизайнери рекомендують відштовхуватися від форми кімнати, при виборі способу розставляння. Вона є відправною точкою на шляху до гармонійного убрання вітальні. Для кожного з варіантів (прямокутною, квадратною, круглою, нестандартною форм), існують свої ідеальні способи розміщення меблів. Так, кутовий диван, що відмінно вписується в подовжені приміщення, стане невдалим варіантом для невеликої кімнати з квадратними пропорціями. Він порушить її правильну геометрію, що позначиться на загальному сприйнятті, затишку мешканців. Просторі приміщення різних форм також не потерплять однакової обстановки. Що добре для стандартних кімнат, де усі стіни стикаються під прямим кутом, то не підійде вітальням з еркером, або закругленими кутами (наприклад, великий прямий диван). Також, важливо пам'ятати, що габарити меблів повинні відповідати габаритам приміщення. Недотримання цього правила багате спотвореннями пропорцій обох, як наслідок, дисбалансом в інтер'єрі.

 

Способи розставляння м'яких меблів

Як же правильно розставити меблі, щоб уникнути несуразностей, шаблонності, і досягти гармонії? Пропонуємо декілька перевірених способів, для приміщень різних форм.

 

 

  1. Симетричне розставляння. Її друга назва — класична. Є попарним розташуванням предметів, на однаковій відстані один від одного, і від композиційного центру. Такий варіант обов'язково включає виділення головного елементу кімнати, відносно якого розташовуватимуться меблі, предмети декору. Залежно від стилю оформлення, композиційним центром можуть виступати: телевізор, фальш камін, картина, або декоративна стіна. Меблі для симетричного розставляння зазвичай використовуються парна, з одного комплекту. Два крісла, розташовані один навпроти одного, перпендикулярно центру, або два дивани, із столиком посередині. Такий спосіб підходить для просторих квадратних і прямокутних віталень. Завдяки симетрії, що створює віддзеркалюючий ефект, приміщення не виглядає забитим. Воно має велику кількість посадочних місць для гостей, і функціонал для хазяїв.
  2. Асиметричне розставляння. На сьогодні, поширеніша чим класична, оскільки може бути застосовна в приміщеннях будь-яких форм і розмірів. Її суть в урівноваженні пропорцій кімнати за рахунок візуальної гри великими і маленькими предметами. Так, габаритні вироби (диван, гірка або стелаж) розташовуються на зовнішньому периметрі (ближче до стін), а компактні предмети (крісла, пуфи, журнальний столик), займають центр кімнати. При цьому, відсутні обмеження на вибір форм, стилів, відтінків меблів. Їх можна компонувати за своїм смаком, головне, щоб інтер'єр виглядав цілісним, гармонійним з будь-якої точки огляду.
  3. Кругова розстановка. Чи можна застосувати для квадратних і закруглених кімнат з достатньою площею. Не підходить для маленьких, або витягнутих приміщень. Передбачає кругове розташування меблів, центром якого зазвичай виступає люстра. Вона повинна бути об'ємною, ефектною, дублюватися схожими предметами декору внизу. Так як меблі розташовуються в кругову, бажано використовувати компактні зразки. Наприклад, диван єврокнижка без підлокітників, в поєднанні з парою безкаркасних крісел, або дитячий диван малятко, доповнений розкладними кріслами і пуфом, замість журнального столика.

 

Що важливо при виборі розташування меблів

Визначивши форму кімнати і комфортний для мешканців спосіб розстановки, також потрібно приділити увагу наступним аспектам:

    • розташування предметів щодо природних джерел освітлення (м'яка або корпусні меблі не повинна перегороджувати віконні або дверні прорізи. Це правило особливо актуально для кругового способу розстановки, композиційний центр якого зміщений зі стіни);
    • дотримання дистанції між предметами (кількість меблів у вітальні повинне визначатися не тільки її габаритами, але оптимальним простором між розміщеними виробами. За правилами ергономіки, кавовий столик повинен стояти на відстані півметра від дивана, а прохід між кріслом і сусідять м'яким куточком, становити не менше 60 см.);
    • розташування візуального центру кімнати (так як головним елементом вітальні часто виступає телевізор, навколо нього і формується обстановка. Щоб вона була ергономічно правильної і фізіологічно здорової, важливо максимально видалити прилад електроніки від місця відпочинку. Мінімальна відстань - 3 метри, і збільшуватися воно повинно паралельно зі збільшенням діагоналі телевізора);
    • виділення функціональних зон (якщо вітальня призначається для декількох функціональних ролей, наприклад прийому гостей і місця роботи, важливо розмежувати їх візуальним оформленням і реальними предметами. З функцією зонування відмінно справляються стелажі, кутові дивани, комплект з крісел і столика. Вони не перевантажують приміщення, як гіпсові перегородки, не закривають природні джерела світла, створюють гарний і практичний інтер'єр).

     

     

    Тепер ви знаєте чим керуватися при зміні інтер'єру в улюбленій вітальні, як краще поставити меблі в залежності від форми, і вирішити питання багатофункціональності. А якщо на прикметі ще немає універсального і красивого дивана, загляньте на Dommino.ua, тут на вибір десятки зразків, витончених, ергономічних і надійних.

Коментарі 0

Ви повинні увійти, щоб залишити коментар.

натисніть тут щоб увійти

Наші магазини
Знайти магазини у місті