• Доставка по всій Україні Доставка по всій Україні
  • Салони в кожному великому місті України Велика мережа салонів
  • Можливість повернення до 14 днів товарів з наявності
  • Європейська якість матеріалів та виготовлення Європейська якість
  • Своє виробництво і контроль якості без посередників Без посередників

Як зшити чохол на крісло?

Незалежно від того, наскільки дорога і якісна оббивка Ваших меблів, завжди прийде момент, коли вона вимагатиме заміни. Щоб цей момент відтягнути якомога довше, можна зшити чохол на диван і крісло, щоб додатково захистити меблі та збільшити термін її зносостійкості. Більш того, красива накидка дозволить оновити зовнішній вигляд не тільки крісла, але і всього інтер'єру кімнати в цілому. Її виготовлення може зайнятий час, але побачивши результат, Ви не пошкодуєте. У цій статті ми Вам розповімо, як самому зшити чохол на крісло.

Основні рекомендації з пошиття

Для початку придивіться до кімнати, в якій буде стояти Ваше крісло, до її інтер'єру, колірній гамі, до атмосфери, яку вона створює. Постарайтеся уявити готову композицію. Це допоможе Вам визначитися з кольором і матеріалом оббивки.

При виборі тканини, звертайте увагу на міцний і не мнеться матеріал. Такий вибір не тільки полегшити сточування тканини, але і збільшить її довговічність. Якщо це Ваш перший досвід, то відійдіть від тканини з принтами, великими малюнками і кліткою, оскільки підігнати її буде набагато складніше.

Для рукодільниць з невеликим досвідом рекомендується для практики зшити покривало на крісло зі старого простирадла. Це допоможе Вам набити руку і розібратися у всіх моментах і етапах процесу. Краще зіпсувати кілька непотрібних простирадл, ніж одну дорогу тканину.

Обмір крісла і підрахунок метражу тканини для чохла

Конструкція меблів в наш час дуже різна, тому чохол шиється на самому кріслі. Для прикладу візьмемо модель з оборками. Огляньте крісло і вирішите, де будуть знаходиться шви для чохла. Найпростіший варіант - це зробити їх там, де розташовані шви оббивки, це також дозволить чохла плавно лягти на крісло, повторюючи його силует. Якщо Ви вирішили виготовити абсолютно нову накидку в унікальному стилі, то розмітки для швів краще робити прямо на оббивці, для їх нанесення рекомендується використовувати мило.

Наступним кроком стане обмірювання всіх деталей меблів - спинки, сидіння, подушок (якщо вони є), підлокітників і бордюру. Фіксуємо всі вимірювання. Для пишних і об'ємних оборок довжину тканини визначаємо, множачи периметр крісла на два. Щоб було легше розібратися, рекомендується записувати назву кожної деталі, її довжину, глибину, і ширину. Підраховуючи метраж, не забувайте враховувати виточки і защипи, які забезпечать щільне облягання, а також складки, підгини і оборки.

Важливо враховувати додаткові 20 сантиметрів, які підуть на нахлести і підгонку накидки. Якщо у Вашому кріслі присутні деталі, які мають нестандартну форму, то для їх вимірювання потрібно накласти зверху тонкий, але при цьому міцний шматок паперу і обжати його з усіх боків, обводячи згини олівцем. Отриманий результат потрібно обрізати по лініях і прикласти до деталі ще раз. Сходження не повинно бути ідеальним, на цьому етапі нам потрібно створити зразкову лекало для того, щоб отримати загальну викрійку деталі, так як її ми зможемо підігнати по місцю.

Закінчивши з вимірами, слід намалювати все викрійки на міліметрівці і вирахувати потрібний витрата тканини. Далі Вам слід підготувати інструменти, які допоможуть пошити чохол на крісло своїми руками:

  • тканину для чохла;
  • шматок непотрібної тканини, яку потрібно буде використовувати для чорнового чохла;
  • лінійка;
  • ножиці;
  • блискавка;
  • сантиметр;
  • те, чим Ви будете наносити розмітки. Це може бути шматочок мила, олівець або крейда;
  • голки і нитки;
  • шпильки з вушком. Вони знадобляться для сколювання тканини;
  • шнур для канта;
  • швейна машина.

Розкрій тканини для чохла на крісло

Почнемо з розкладу паперових лекал на тканину, сколюючи їх шпильками і обводячи лекала дрібному або милом. Потім Вам потрібно вирізати деталі і проутюжить їх у напрямку поздовжньої нитки зверху вниз.

Приступимо до спинки. Поверніть вирізану тканину навпіл і відзначте середину по поздовжній частині. Розгорніть і викладіть викрійку на задню частину спинки, приколіть її шпильками. Відзначте лінії майбутніх швів. Виконайте те ж саме з передньою частиною спинки.

Потім виріжте внутрішню викрійку, яка буде знаходиться в ділянці прилягання спинки до підлокітників, залишаючи 2-3 сантиметри на припуски і заправте їх в місце, що знаходиться між підлокітниками і спинкою. В ділянці, що з'єднує спинку і сидіння, потрібно провести лінію шва.

Переходимо до підлокітників. Для кожного з них потрібно вирізати внутрішню і зовнішню викрійку. Складіть тканину навпіл і, відзначивши середину по поздовжній нитки, приколіть шпильками зовнішню частину на зовнішню сторону підлокітника. Зверніть увагу, нижні краї тканини повинні розташовуватися так, щоб перекривати майбутній шов оборки на 1,3 сантиметра. Сколюємо разом викрійки зовнішньої спинки і підлокітника краями назовні і креслимо лінії швів.

Зробіть хороший запас на внутрішній викрійці з усіх боків, близько 18-23 сантиметрів. Одна її бічна сторона буде заходить на передню частину підлокітника, а друга - на внутрішню частину спинки (на 18 сантиметрів). Потім потрібно помістити нижній край заготовки на сидінні.

Далі Вам слід сколоти шпильками дві частини підлокітника - зовнішню і внутрішню. Сколювати найкраще буде попереду. Є ще один спосіб з'єднання цих двох частин: в низу, під заокругленням підлокітника, закладаємо защипи на його зовнішньої частини і проводимо лінії швів в початковій і кінцевій частині лінії защипов. Потім відзначте місця з'єднань з внутрішньої сторони крісла. Теж саме виконайте з другим підлокітником.

Якщо Ваше крісло має широкі підлокітники, то для них краще використовувати такий спосіб: приколюємо внутрішню викрійку до підлокітнику і відзначаємо шов на передній частині, відрізаючи по ньому тканину і залишаючи 2 сантиметри на пропуски. Далі Вам потрібно викроїти вставку і приколоти її до передньої частини. Прокресліть лінію шва і сколите всі частини - вставку, внутрішню і зовнішню викрійку, краями назовні.

Тепер займемося сидінням. На його місце потрібно викласти викрійку з 23-х сантиметровим запасом так, щоб її нижня частина налагоджувалося на лінію, де починається оборка. Далі поєднуємо викрійки підлокітників, спинки і самого сидіння. Місця внутрішніх з'єднань Вашого крісла відзначте для себе будь-яким зручним для Вас способом. Тепер відріжте зайву тканину і складіть виточки на передніх кутах сидіння. Сколите зовнішню викрійку підлокітника з викрійкою сидіння і відзначте лінію шва, яка їх потім з'єднає. У щілини між спинкою і підлокітником заправте по 1,3 сантиметра тканини і накресліть на цих місцях лінії швів.

Приступаємо до оборці. Вона має дві складові - гладка верхня частина і присборенная нижня. Кожна з цих частин складається з чотирьох однакових деталей, розташованих на кожній стороні крісла. Для того, щоб визначити ширину нижньої прісборенное частини, потрібно виміряти низ меблів по периметру і потім помножити на 2. Не забувайте, що довжина оборок повинна діставати до підлоги. По периметру крісла приколює шпильками чотири верхні частини, а до них чотири нижні, при цьому намагаючись рівномірно закладати оборки. Відзначаємо шви і ховаємо їх у складках.

Пошиття чохла на крісло

Для зручності надпишіть назви всіх деталей на лицьовій стороні. Завдяки сколеним викрійками Ви тепер маєте уявлення про те, як повинен виглядати Ваш чохол. Все, що залишилося зробити, це змітати пробну накидку, використовуючи великі стібки. Приступимо до шиття:

  1. Для початку зшийте всі оборки, виточки і защипи.
  2. Тепер приступайте до зметування підлокітників. Все робимо з виворітного боку, а потім вивертаємо кожну деталь, зробивши невеликі розрізи в кутах.
  3. Зшиваємо сидіння і підлокітники.
  4. Наживляємо дальню частину сидіння з нижньою частиною внутрішньої сторони спинки. Потім пришиваємо до чохла зовнішню її сторону.
  5. З'єднуємо один з одним 4 частини подола, починаючи з верхньої і закінчуючи нижньою і закладаючи збірки.
  6. Верхню частину подолу наживляємо з чохлом. Блискавку потрібно буде розмістити у в бічному шві.
  7. Виверніть чохол на його лицьову сторону. Якщо Ви виявили якісь нерівності або зморшки, то розпоріть ці місця і зшийте заново.
  8. Знову надіньте чохол і перевірте позначені чи всі деталі.
  9. Далі розпоріть виріб на викрійки і використовуйте їх як лекала для тієї тканини, яку Ви спочатку вибрали для чохла.

Сподіваємося, що Ви змогли переконатися в тому, що зшити чохол на крісло - завдання може і не просте, але цілком здійсненне. Трохи практики і Ви зможете шити такі чохли хоч кожен місяць!

Коментарі 0

Ви повинні увійти, щоб залишити коментар.

натисніть тут щоб увійти

Наші магазини
Знайти магазини у місті