• Доставка по всій Україні Доставка по всій Україні
  • Салони в кожному великому місті України Велика мережа салонів
  • Можливість повернення до 14 днів товарів з наявності
  • Європейська якість матеріалів та виготовлення Європейська якість
  • Своє виробництво і контроль якості без посередників Без посередників

Порадуйте свою дитину зробивши з дитячого ліжка ліжко-машину своїми руками

Головна мета батьків при облаштуванні дитячої кімнати - це зробити її такою, щоб їх дітям хотілося там проводити час. Важливе місце в цьому займає ліжко, адже у дитини має бути бажання туди повертатися. Ліжко повинне не тільки бути комфортним у відношенні до зростання, але і є безпечним місцем для сну. Якщо Ви хочете подарувати своїй дитині радість і захват, то оформіть її спальне місце у вигляді автомобіля. Воно відмінно впишеться в дизайн кімнати і стане улюбленим місцем для ігор. У цій статті ми Вам розповімо, як зробити дитячу машину-ліжко своїми руками.

Види дитячих ліжок-машин

  1. Для найменших. Ці моделі є найбезпечнішими. Вони мають згладжені кути, а також оснащені високими огорожами, розташованими по боках. Це забезпечує додатковий захист дитини і виключає можливість падіння. Призначені для дітей від 1,5 років.
  2. Спрощений стиль. Ліжка виконані в стилі мультяшних машинок і вантажівок.
  3. Копії реальних машин. Такі моделі зовні відтворюють вид реально існуючих іномарок високого класу і перегонових автомобілів. Деякі виробники для більшої схожості з реальними моделями роблять рухомими колеса або інші деталі. Ці ліжка-машини в більшості випадків оснащені невеликими бортами, що робить їх зручними для користування дітьми від 5 років.
  4. Двоярусні. За своїм зовнішнім виглядом нагадують автобуси, пожежні екіпажі, локомотиви. Набагато зручніше купувати таке ліжко, якщо в сім'ї росте два хлопчики. Вони можуть не тільки спати, а й грати на такому ліжку, по черзі приміряючи роль водія і пасажира.

  1. Ліжко горище. Такий виріб оснащено двома ярусами. Існують два варіанти розміщення: місце для сну розташоване на нижньому ярусі, а місце для ігор на верхньому і навпаки. Такі ліжка часто виготовляють у вигляді автомобілів або фургонів.

У теорії кожна модель розроблена для великого діапазону вікових груп : від 1,5 до 15 років. Довжина спального місця зазвичай від 1,55 до 2,40 м, А ширина - 0,95 до 1,2 метра. Молоді мами стверджують, що укладаючи дитину спати, вони вільно можуть розміститися поруч з нею, не відчуваючи ніякої незручності. Пам'ятайте, що при установці двох'ярусного ліжка, її висота повинна бути такою, щоб дитина не зачіпала головою стелю.

Такі ліжка-машини часто доповнюються різними деталями:

  • ящиками для постільної білизни;
  • додатковим освітленням, яке може бути використане як під час ігор, так і в якості каганців;
  • спортивним обладнанням, наприклад канатами, брусами, боксерськими грушами, сходами і так далі.

Встановлюючи машину-ліжко, слід внести деякі зміни в дизайн кімнати, щоб воно гармонійно в неї вписалася. Для цього можна використовувати фотошпалери або доповнити кімнату різними декоративними деталями, наприклад годинниками у вигляді автомобіля.

Детальніше про конструкції

Незважаючи на різницю у вазі, саме ліжка для дітей піддаються більшому навантаженню на відміну від дорослих. Це відбувається через те, що дитина використовує ліжко не тільки для сну, але і для ігор, він постійно на ній рухається, стрибає, грає. За рахунок цього міцність матеріалу і його кріплень є одним з найголовніших вимог при покупці ліжка.

Крім того, ліжко-машина повинна мати відповідні розміри. Зазвичай такі вироби використовують протягом двох-трьох років і набувають їх на "виріст".

Кожна деталь повинна бути безпечною для дитини, включаючи фарбу, матеріал, наклейки та інші.

Каркас може виготовлятися в двох варіантах:

  1. Каркас виготовляється у вигляді короба або рами на ніжках. Матеріал виготовлення - дерев'яний брус. Металеві куточки розташовують на місцях стиків для їх посилення. Для установки висувних ящиків закріплюють дошки або спеціальні перемички, виготовлені з фанери. Рама ліжка, яка включає в себе спинку, узголів'я і боковини розташовується на каркасі. Висота рами залежить від росту дитини, а її розміри повинні збігатися з матрацом плюс кілька сантиметрів.
  2. Каркас і рама з'єднані в один виріб. Несуче навантаження здійснюється за допомогою боковини, узніжжя і головах. Перед виготовленням розробляється шаблон, потім з нього вирізаються деталі і збираються разом. Матрац утримується за допомогою рами, виготовленої з брусів, яка закріплюється на внутрішній стороні бічних частин і спинки. Тумбочки або висувні комоди можна використовувати як елемент рами і розташовувати їх фасади у вигляді узніжжя і головах.

Бічні панелі - це саме той елемент, який робить ліжко схожою на автомобіль. Виготовляються вони в залежності від фінансових можливостей з дерева, фанери, ДСП або МДФ.

Спочатку створюється проєкт. За зразок береться конкретна марка автомобіля, або його абстрактне зображення. Потім виготовляється креслення, який включає в себе всі параметри і забарвлення. Після створення ескізу виробляється шаблон і тільки потім відбувається вирізання з матеріалу.

Та ж робота проводиться і з голови, а також узніжжям. Тут варіанти можуть бути різними: можна використовувати просту плоску панель і на неї нанести зображення фар або сконструювати виріб, що нагадує бампер.

Існує кілька способів як зібрати ліжко-машинку своїми руками:

  • всі елементи монтуються на каркас. Боковини і спинки можна вирізати з ДСП або фанери товщиною в 10 мм.
  • коробка ліжка виступає в якості каркаса. Виготовити її можна або з дерева товщиною до 18 мм, або з ДСП або МДФ.

Незалежно від того, яким способом Ви вирішите скористатися, все заготовки вирізаються електролобзиком. Після чого вони зачищаються, а край обробляється фрезою. Розмір і контури повинні бути зручні для дитини, адже йому має бути легко перебиратися через борти.

В якості додаткових деталей служать колеса і кермо. У більшості моделей (як виробників, так і саморобних) вони не встановлюються. У ліжку-машині кермо не передбачається взагалі, а колеса зазвичай малюють або наклеюють. Боковини і спинки часто розфарбовують яскравими кольорами відповідно до обраної моделлю-прикладом. Виріб можна оформити за допомогою картинок, знайдених в інтернеті і роздрукованих на широкоформатному принтері, а також прикрасити за допомогою різних наклейок. Оформляти боковини і спинки слід до збірки ліжка.

Якщо Ви коли-небудь складали електричні схеми, то можна доповнити ліжко фарами, виготовивши їх з точкових світильників. Або приєднати адаптер до стрічки достатньої довжини і закріпити світлодіодну лампу з обводами коліс.

Порядок виготовлення

Для початку потрібно підготувати всі інструменти і матеріали. Купуючи деревоволокнисті плити, пам'ятайте, що їх потрібно використовувати тільки класу Е1 і Е0. Для роботи Вам знадобляться:

  • 1-2 листи з фанери, ДСП, МДФ або дерев'яний меблевий щит;
  • брус з дерева розміром 50 * 70 мм. Він повинен бути оброблений антисептиком. Купуючи такий брус, можете відразу розпиляти його за потрібними розмірами;
  • свердло під меблеву стяжку;
  • конформати і шестигранний ключ під них;
  • цвяхи в 12 см і саморізи по дереву;

  • якщо Ви хочете, щоб ліжко переміщалася, то можна придбати ролики;
  • електролобзик;
  • шурупокрут;
  • електродриль;
  • балончик з фарбою або пензлика;
  • олівець і лінійка;
  • рулетка ;
  • наждачний папір.

Перейдемо безпосередньо до самих робіт:

  1. Приступаємо до збірки каркаса. Яким він буде - у вигляді рами або короба - вирішувати Вам. Закріплюється кожна частина каркаса один до одного за допомогою цвяхів або саморізів. Перед кріпленням потрібно просвердлити дрилем отвору під них.
  2. Далі переходимо до вирізання боковини і спинок. Щоб обидві боковини виглядали симетрично, другу рекомендується вирізати по першій заготівлі, а не за шаблоном. Кожну деталь потрібно відшліфувати наждачним папером і обклеїти кромкою. Пам'ятайте, що не повинно бути ніяких виступів або гострих країв.
  3. Проробляємо приблизну збірку, щоб визначити чи є якісь недоліки і по можливості їх ліквідувати. Якщо ніяких проблем немає, то виріб знову розбирається. Приступаємо до оформлення згідно з проєктом: зафарблюємо, наклеюємо наклейки і тому інше.
  4. Якщо бічні частини є каркасом, то план роботи не відрізнятиметься: приблизна збірка, розбирання і фарбування. Брус для матраца рекомендується закріпити заздалегідь, до того, як ви будете збирати деталі каркаса в перший раз.
  5. Після того, як всі деталі висохнуть після фарбування приступаємо до другої збірки. На раму деталі кріпляться саморізами, а між собою - конформатами. Щоб ліжко-машина виглядало гармонійно, необхідно пофарбувати головки саморізів в потрібний колір. Якщо Ви вирішили використовувати ролики, то їх потрібно закріпити на нижню частину каркаса.
  6. Робимо підсвічування і проводимо завершальні роботи. Укладаємо рейкове дно.

Створення креслення ліжка-машини можна зробити декількома способами:

  • якщо Ви гарні в кресленні, то шаблон можна зобразити на аркуші паперу або картону;
  • пошукайте готові проєкти в інтернеті і роздрукуйте на ксероксі, після чого склейте всі в шаблон;
  • якщо Ви вмієте працювати з графічними програмами, то займіться створенням векторного креслення. Те, що вийшло потрібно роздрукувати на принтері в режимі "Плакат", а потім склеїти.

Тепер ви знаєте як зробити ліжко-машину своїми руками. Озброївшись потрібними інструментами і нашою статтею, можна сміливо приступати до роботи. Якщо Ви боїтеся, що у Вас недостатньо досвіду і така робота Вам не під силу, то можна придбати інші дитячі м'які меблі на dommino.ua.

Коментарі 0

Ви повинні увійти, щоб залишити коментар.

натисніть тут щоб увійти

Наші магазини
Знайти магазини у місті