• Доставка по всій Україні Доставка по всій Україні
  • Салони в кожному великому місті України Велика мережа салонів
  • Можливість повернення до 14 днів товарів з наявності
  • Європейська якість матеріалів та виготовлення Європейська якість
  • Своє виробництво і контроль якості без посередників Без посередників

Чим і як почистити диван з тканини в домашніх умовах і відмити плями

Диван - найпопулярніше місце для відпочинку в житло. Саме на ньому дивляться телевізор, приймають гостей, розслабляються після напруженого робочого дня. Щоб диван прослужив якомога довше, за ним потрібно регулярно доглядати. Хімчистка коштує дорого, тому багато господарів м'яких меблів намагаються впоратися з різними забрудненнями своїми силами. Ми допоможемо вам у цьому і розповімо, як і якими засобами почистити диван з тканини.

Види забруднень тканинної оббивки дивана

Тканинний диван є в кожному будинку. Його популярність пояснюється широким вибором кольорів і текстур, а також цілком доступними цінами в порівнянні з диванами зі шкіри. Завдяки великій кількості моделей цей предмет меблів легко підібрати, щоб він вписався в існуючий інтер'єр. Наявність дітей, домашніх тварин, хворих людей або просто звичка їсти на дивані перед телевізором, призводять до того, що оббивці потрібно часта чистка від самих різних плям, пилу і бруду. Щоб розібратися, як це робити, потрібно спочатку зрозуміти які бувають види забруднень.

Їжа та напої

Після вечірок і застіль дуже часто на дивані виявляються плями від шоколаду, торта, піци, соку, лимонаду, інших напоїв і їжі. Багато з них можна видалити самостійно, важливо тільки не відкладати цю процедуру надовго. Чим свіже забруднення, тим легше з ними впоратися. Рідина потрібно терміново вимокати:

  • серветками;
  • паперовими рушниками;
  • сухою марлею;
  • ганчірочкою.

Видалити ці види плям можна за допомогою мильних розчинів, лимонного соку, оцту або солі і води. Спосіб прання залежить від типу плями.

Чорнило від фломастера або ручки

Дорослі в наш час рідко користуються ручками. Все частіше ми друкуємо документи і листи на комп'ютері. Але якщо в будинку є діти, то плями від чорнила на дивані можуть з'явитися в будь-який момент. Ці забруднення видаляються не дуже просто. Але якщо підійти до вирішення проблеми серйозно і вчасно, то навіть чорнило можна змити з тканинної оббивки самостійно.

Як же вивести цю пляму з тканинного дивана? Фарбу з кулькової ручки видалити можна за допомогою молока.

  • Спочатку промокніть серветкою ще не ввібрав барвник, а потім залийте проблемне місце теплим молоком.
  • Залиште його на дві години. Якщо молоко змінює колір, то акуратно промокніть його і налийте інше.
  • Після того як пляма зникне, промийте поверхню мильним розчином і підсушіть.

Усохлі чорнило добре видаляються лаком для волосся. Так, не дивуйтеся, це незвично, але дуже дієво. Забризкати проблемну поверхню лаком і швидко промокніть її паперовим рушником. Робіть так до тих пір, поки фарба не зникне. Таке забруднення, як чорнило легко відмити також рідиною для зняття лаку або ацетоном.

Сеча домашніх тварин і людей

Головна причина заміни м'яких меблів — псування оббивки сечею домашніх вихованців, маленьких дітей або хворих людей. Плями і особливо запах видалити нелегко, але можливо. Важливо це робити по гарячих слідах. Екскременти котів містять такі ж речовини, що і у скунсів, цим і пояснюється їх зловонность. Якщо вчасно взятися за прання дивана, то можна впоратися навіть з такою складною проблемою. Ферменти сечі не агресивні і не псують тканину.

Прибрати пляма і запах можна за допомогою:

  • оцту;
  • соди;
  • перекису водню;
  • лимонного соку.

Почистити білий диван з тканини легко хлоркою, перекисом або спеціальними засобами для виведення плям.

Бруд і пил, сажа від вихлопних газів

Як би ми не старалися, але пил проникає в будинок з вулиці постійно. Вона осідає на м'яких меблів і якщо її регулярно не прибирати, то колір оббивки з часом стає тьмяним і сірим. Домашні тварини часто брудними лапами заскакують на диван. Привчайте їх до порядку, інакше він недовго вам прослужить.

Якщо будинок знаходиться біля проїжджої частини, то вихлопні гази можуть проникати в нього з відкритих вікон і дверей, осідати на дивані.

Сажу видаляти нелегко, тому навіть в спеку намагайтеся ізолювати приміщення від вуличних газів. Користуйтеся кондиціонером, щоб створити сприятливий мікроклімат і очистити повітря. Якщо все ж ваша меблі забруднилася, ми розповімо, як її відмити швидко і ефективно.

Вино

Якщо на диван пролилося червоне вино, відразу ж промокніть його паперовою серветкою.Вона вбере рідина, а далі ви зможете видалити пляму за допомогою спирту, нашатирю, молока, кислого молока або гліцерину з яйцем. Вибір способу залежить від виду тканини. З кольорової потрібно звертатися дуже обережно, щоб вона не знебарвилася.

Кров

Свіжа кров легко видаляється навіть з білих меблів холодною водою. Важливо тільки не розтирати пляму, а промакувати, щоб не збільшувати площу забруднення. Рухи потрібно робити від краю до середини плями. Застаріла кров володіє, завдяки вмісту в ній заліза, іржавим кольором, вона відпирається складніше. Її доведеться розмочити холодною водою, а потім використовувати спеціальний засіб для виведення плям.

Жир

Звичка є перед телевізором на дивані може призводити до того, що на тканинній оббивці з'являються плями від вершкового або соняшникової олії, крему з торта і інший жирної їжі. Не поспішайте замовляти хімчистку. Швидко засипте пляма сіллю, вона вбере частину жиру. Сіль можна замінити тальком, крохмалем або крейдою. Порошок приберіть пилососом і спробуйте впоратися із забрудненням за допомогою мильних розчинів, піни для гоління або побутової хімії.

Віск

Парафін або віск можуть накапати на диван, якщо ви будете тримати над ним свічку чи робити воскову епіляцію не дуже акуратно. В цьому випадку зіскребете праскою основну частину парафіну, потім візьміть дуже м'який туалетний папір, паперову хустку або рушник, покладіть на проблемну ділянку і пропрасуйте праскою. Віск вбереться в папір. Повторюйте процедуру до тих пір, поки тканину оббивки стане чистою. Якщо залишиться масну пляму, то його можна відмити будь-яким миючим засобом.

Жувальна гумка

Жуйка також часто виявляється прилип до улюбленого місця відпочинку домочадців — дивану. Якщо знати як, то віддаляється вона легко. Покладіть на гумку лід в пакеті, вона замерзне, стане твердою, а ви зчистіть її ножем. Можна також скористатися розчинником, але попередньо зробіть тест на невидимій частині оббивки, щоб не зіпсувати матеріал.

Пластилін, лизун і фарба

Якщо на дивані виявився пластилін, лизун, акварельні фарби або гуаш, значить, в будинку обов'язково є дитина. Чи не нервуйте даремно, а починайте боротися з пластиліном і лизуном за допомогою паперових серветок, праски і фена. Фарба відпирається мильними розчинами. Для цього можна взяти господарське мило, шампунь або засіб для миття посуду.

Шерсть і волосся

Шерсть на дивані обов'язково з'являється в тому будинку, де є домашні тварини. Її доведеться прибирати регулярно за допомогою:

  • пилососа;
  • щітки;
  • ролика для чищення одягу;
  • скотча;
  • спеціальної рукавички.

Такими ж способами легко і швидко забираються з тканинної оббивки волосся.

Лак для нігтів і помада

Для всіх видів плям існує єдине правило — швидке видалення після виявлення. Як же відмити диван з тканини, якщо на нього потрапила помада? Терміново відтирати її за допомогою суміші лимонного соку і соди. Лак для нігтів або фарбу можна відчистити розчинником, засобом для зняття лаку, Ванішем, господарським милом або ацетоном.

Засоби для чищення тканинних диванів

Зі старого дивана зробити новий неможливо. Але перетворити його в чистий і привабливий можна за пару годин. Важливо тільки підібрати відповідне миючий засіб, який ефективно бореться з плямами без розлучень. Перш ніж робити вибір розберіться, який тканиною оббитий ваш диван. У кожного матеріалу свої примхи.

Види тканин для оббивки і як їх безпечно чистити

Гобелен дуже жорсткий матеріал, мочити його ні за яких обставин не можна, інакше він деформується. Використовуйте тільки пилосос або скористайтеся послугами професіоналів. Вологе прибирання також не люблять шовк і оксамит.

За велюром і флоком доглядають пароочищувачем, а також видаляють забруднення водою з шампунем або іншим неагресивним миючим засобом. Перед початком чищення пройдіться по ворсу щіткою для чищення одягу. Велюр чистять також тканиною з мікрофібри, змоченою в мильному розчині. Рухи виконують строго в напрямку ворсу.

Замша і нубук чистяться щіткою, яка розроблена спеціально для замші. Спочатку пил прибирається за допомогою пилососа, а потім проблемне місце чиститься щіткою. Будь-який з методів необхідно спочатку протестувати на непомітній ділянці тканини і тільки потім обробити видиму поверхню.

Спеціальні засоби, які легко купити в магазині

Кращий варіант видалення плям і бруду — обробка за допомогою спеціальних препаратів. Вибираючи засіб, уважно читайте інструкцію і орієнтуйтеся на якість тканини, безпеку і інтенсивність забруднення.

Такі примхливі тканини, як гобелен, оксамит і шовк найкраще чистять спеціальні спреї. Вони прості в застосуванні, досить обробити пляму рідиною з розпилювача і залишити на вказане в інструкції час. Пінний спрей збирає забруднення і перетворює його в маленькі гранули. За подія потрібного часу бруд забирається пилососом. Крім того, спреї добре справляються навіть зі стійкими запахами. Ваша меблі будуть не тільки чистою, а й приємно пахнути. Найулюбленіші покупцями спреї таких виробників, як:

  • Emsal Tuba;
  • Vanish;
  • Glutoclean;
  • Meine Liebe.

Пінні кошти підійдуть для видалення невеликих забруднень. Плями, які проникли глибоко в оббивку, за допомогою піни прибрати не вийде. У таких випадках бажано використовувати спеціальні концентровані шампуні. Їх змішують з водою, збивають до утворення густої піни, потім ретельно втирають в оббивку. Як тільки піна висохне, її видаляють за допомогою пилососа.

Прості домашні засоби для видалення плям

Якщо ви не любите працювати з шкідливими хімічними речовинами, то скористайтеся народними, перевіреними роками засобами.

Мильні розчини

Нескладне забруднення легко видаляється звичайним мильним розчином (цей варіант чищення підійде для велюрової, жаккардової оббивки або з флока). Намочіть ганчірку в розчині і ретельно протріть тканину, потім добре просушіть вентилятором, феном або природним способом, відкривши вікна.

Оцет і сода

Сода абсорбує запахи, а оцет — хороший засіб для виведення плям. Цей спосіб чистки не вимагає великих матеріальних витрат і водночас дуже ефективний.

Нашатирний спирт

10% розчин аміаку підходить для світлої оббивки.При обробці дивана цією речовиною потрібно одягнути рукавички і добре провітрювати кімнату, тому, що аміак шкідливий і володіє різким запахом.

Сіль

Дрібна сіль — прекрасний сорбент, вона вбирає в себе рідкі забруднення і не дає їм вбиратися в оббивку. Важливо тільки знати такий момент — сіль закріплює на тканини фарбувальні речовини, тому нею засипають тільки безбарвні забруднення.

Аспірин

Аспірином легко видаляються плями від крові. 1 таблетка розчиняється в склянці води, цим складом змочується губка. Протирати нею проблемну ділянку потрібно кілька разів. Не можна це засіб використовувати для видалення плям на вовняній оббивці.

Лимонний сік

Світлий диван добре очищається лимонним соком. Проблемне місце перуть, потім з розпилювача на нього наноситься цитрусовий сік. Коли рідина вбереться, процедуру слід повторити, а після змити чистою водою. Приємний аромат меблів забезпечений.

Лимонна кислота

У лимонної кислоти таку ж дію, як і у соку лимона. Вона добре бореться з неприємними запахами на меблях і видаляє плями на світлій тканині.

Як очистити тканинний диван від пилу

Пил всюдисуща, вона проникає навіть в добре ізольовані приміщення, і боротися з нею потрібно обов'язково. При її великому скупченні на меблях з'являються брудні плями, розлучаються пилові кліщі, які можуть викликати алергію. Прибрати пил на дивані можна декількома способами.

Побутові прилади

Найпопулярніший агрегат для боротьби з пилом на меблях — пилосос. Він є в кожному будинку, і допомагає видалити пил не тільки на рівній площині, а й у важкодоступних місцях. Спеціальною насадкою можна вичистити всі кути і складки на дивані. Миючий пилосос позбавить від пилу не тільки поверхню оббивки, але і її глибокі шари.

Ефективний прилад — вертикальний відпарювач, він:

  • повертає тканини колишню яскравість;
  • вбиває пилових кліщів навіть під оббивкою;
  • видаляє пил і забруднення;
  • позбавляє від хвороботворних мікробів.

Оксамит і велюр не варто чистити високими температурами і миючим пилососом, цим матеріалам підходить тільки суха чистка.

Ручна чистка

Дуже дієвий спосіб видалення пилу з дивана — вибивання її за допомогою палиці або вибивалки для килимів і мокрого простирадла. Потрібно взяти вологу простирадло і накрити нею поверхню меблів і гарненько відбити її. Весь накопичений пил і бруд осяде на вологій тканині. Це ефективний і перевірений спосіб, його потрібно застосовувати регулярно для боротьби з пиловим кліщем.

Як відмити тканинний диван. Способи чищення

Методів чистки дивана існує безліч. Вибір найбільш гідного залежить від структури матеріалу і інтенсивності забруднення. Ми розповімо про найбільш доступних і дієвих в домашніх умовах.

Багато покупців вважають, що білий диван — це непрактично і за ним складно доглядати. Ми можемо вас запевнити, що робити це не складніше, ніж з кольоровим. Багато плями легше видаляти на білій тканині, ніж на матеріалі з малюнком. Тим більше що зараз існує біла оббивка зі спеціальним захистом від повсякденних забруднень.

Як почистити білий диван з тканини в домашніх умовах? Видалити плями зі світлою оббивкою можна звичайним мильним розчином. Його роблять з порошку, мила або шампуні. Якщо залишки плями або запах залишилися, то скористайтеся розчином оцту або лимонного соку. Пропорція така — на літр води 1-2 ст. ложки оцту або фрешу з цитруса

Як видалити запахи з м'яких меблів

Неприємне амбре від вогкості, старості, пива, тютюну, риби, собаки, блювоти або сечі з дивана можна прибрати декількома способами:

  • спеціальним спреєм, який продається в магазині;
  • лимонним соком;
  • оцтом;
  • содою;
  • звичайної або ароматизованої сіллю;
  • зеленим, чорним чаєм або меленою кавою;
  • йодом (для темної тканини);
  • мильним розчином.

Щоб видалити стійкий запах сечі знадобиться сильний засіб, яке складається з оцту (150 мл), перекису водню (150 мл), рідини для миття посуду (2 ч. Л.), води (600 мл) і соди.

Заходи профілактики забруднень дивана

Займатися генеральним чищенням будь-якого дивана бажано раз в 3 місяці. Щоб ця робота стала легкою, купите захисний чохол з непромокаючої матеріалу. В цьому випадку ви зможете позбутися від більшості забруднень простий пранням в машині. Чохол захистить ваш диван від пилу, різних рідин, жирної їжі та бруду.

Пил легко притягується до неякісного матеріалу, який легко електризується. При виборі дивана звертайте увагу, ніж він оббитий. Хороший варіант — флок, він міцний, стійкий до забруднень. Жаккард також дуже практичний, його можна очистити за допомогою сухої обробки.

Профілактикою для забруднень буде також правильне виховання домашніх тварин, дітей та інших домочадців. Якщо хочете, щоб м'які меблі сяяла чистотою, відмовтеся від звички вечеряти на дивані перед телевізором. Щоб запахи не затримувалися на меблях, частіше провітрюйте приміщення і вчасно позбавляйтеся від вогкості. Ми бажаємо вам приємного відпочинку на чистому дивані!

Наочно з методами чищення м'яких меблів можна ознайомитися в Тематичному відео

Коментарі 0

Ви повинні увійти, щоб залишити коментар.

натисніть тут щоб увійти

Наші магазини
Знайти магазини у місті