• Доставка по всій Україні Доставка по всій Україні
  • Салони в кожному великому місті України Велика мережа салонів
  • Можливість повернення до 14 днів товарів з наявності
  • Європейська якість матеріалів та виготовлення Європейська якість
  • Своє виробництво і контроль якості без посередників Без посередників

Що обрати: меблі з масиву або шпону?

Дерев'яні меблі у багатьох людей асоціюється з престижем, достатком, наявністю смаку у власників. Вона надає приміщенню елегантності, і навіть розкоші. Тепла колірна гама, унікальний малюнок на поверхні, добротність виробів, створюють певну репутацію, за яку доводиться платити. Але дерев'яний масив, як витримане вино, доступний не кожному. Його не можна віднести до категорії масового споживання, зважаючи на обмежене виробництво і високих цін. Що ж меблева промисловість здатна запропонувати в якості аналога? Натуральний шпон, або тонкі листи деревини, вже кілька десятиліть замінюють цільні, важкі дошки. У сьогоднішній статті пропонуємо дізнатися, наскільки доцільна така заміна. Чи може меблі зі шпони служити також довго, як з масиву? У чому переваги кожного виду матеріалів, і наскільки принципові відмінності?

Дерев'яний масив і його особливості

Дерев'яний масив - це натуральний столярний матеріал, який проводиться з цільної колоди методом розпилу. Він може мати різні форми: дошки, бруса, або полотна, бути різних розмірів, але обов'язково виготовлений з монолітного шматка дерева.

Особливість масиву, його перевага, в тому що зберігається природна структура дерева, завдяки чому виріб виходить міцним, важким, стійким до навантажень і впливу часу. Масив, в залежності від породи дерева, зберігає якісні характеристики десятиліттями, а ліжко з нього служить не одному поколінню. Дана сировина істотно відрізняється від популярних нині деревних матеріалів (ДСП, МДФ плит), своєю екологічністю, міцністю, терміном експлуатації, і звичайно, ціною. Якісні дошки, бруси (витримані і висушені за технологією), коштують дорого, але меблі з них не розвалюється після 5 років служби, виглядає солідно, а функції свої виконує бездоганно.

Проводять масив з таких порід дерева: сосна, ялина, вільха, липа, береза, осика, ясен, дуб, бук, горіх. Кожен з видів має свої особливості. Наприклад, деревина хвойних порід досить м'яка, рекомендується для виготовлення дитячих меблів. Дуб і бук навпаки, виключно тверді сорти, з них виходять важкі, добротні вироби, розраховані на великі навантаження. Липа і осика порівняно легкі, добре склеюються, їх вважають за краще для виготовлення корпусних меблів. Масив берези середній по щільності і твердості, витримує підвищені навантаження, але вимагає стабільного мікроклімату в кімнаті. Відхилення від нормального температурного режиму загрожує псуванням деревини: від високих температур і сухого повітря вона розтріскується, а від холоду і вологи починає гнити.

Відносно видів, виготовляють цілісний і клеєний масив. Перший - це дошки і бруси, розпиляні з колоди. Другий - це невеликі шматки дерева, склеєні між собою. Залежно від способу склеювання, такий масив набуває вигляду ламелей, або меблевого щита. За експлуатаційними характеристиками вони практично рівні, а за ціною відрізняються. Цільне дерево набагато престижніше клеєного, хоча обидва види нарівні перевершують склеєні тирса (ДСП, МДФ).

Що таке шпон дерева

Шпон є натуральним, поширеним деревним матеріалом, який отримують методом зрізу з колоди. Товщина листа зазвичай становить 3 мм, Але в залежності від виробника, виду деревини, варіюється від 1 до 10 мм.Відповідно, матеріал не використовується в якості основи, або посилення каркаса, його основна функція - декоративна. Шпоном покривають менш красиві поверхні (наприклад з плит ДСП), надаючи їм благородний вид натурального дерева. Його отримують з самих різних порід, і звичних для європейців берези, вишні, горіха, дуба, і екзотичних венге, рожевого, ебенового дерев.

Шпонування меблі користується популярністю, оскільки можливості її декору не обмежені. Крім традиційного обклеювання вироби, розвинена і затребувана інкрустація шпоном. За допомогою цих листів створюються справжні меблеві твори мистецтва. Матеріал комбінується за видами, забарвленням, укладається химерними візерунками, стає частиною певної композиції. При цьому, собівартість виробу не перевищує того, що виконаний з масиву, а по красі і практичності, часом перевершує його.

На сегодняшний день существуют такие виды шпона:

  • натуральний шпон (власне тонкий зріз з масиву дерева, який не піддавався ніяким обробкам. Він відрізняється екологічністю, унікальністю фактури, природним кольором тієї породи, з якої вироблено);
  • < strong> фарбований шпон (його ще називають кольоровим, оскільки листи проходять 2 етапи обробки, і на фініші можуть кардинально відрізнятися від природного відтінку. Цю сировину спершу обробляють морилкою, після чого фарбують будь-яким кольором);
  • файн-лайн (різновид шпону, з ускладненою технологією виробництва. Вона складається з 4 етапів: початковий зріз листів, їх фарбування, пресування в блок, поперечний розпил блоку на листи потрібної товщини і фактури. Такий шпон має поліпшені експлуатаційні характеристики, стає не тільки прикрасою, а захисним бар'єром для меблів, своєрідним щитом від механічних пошкоджень. Найбільш популярним вважається дубовий шпон файн-лайн, меблі з якого може змагатися з виробами з масиву по красі і міцності).

Порівняльна характеристика меблів з шпони і масиву

Чому є сенс порівнювати ці категорії виробів? У попередніх пунктах ви швидше за все помітили, що обидва матеріали є похідними натурального дерева, тобто вони екологічні, міцні, гіпоалергенні. Пропонуємо дізнатися, який з них краще підходить для щоденної експлуатації, в сучасних житлових умовах.

Відомо, що масив використовується для виготовлення меблів вже давно. За часів середньовіччя, це був єдиний, доступний різним категоріям населення, матеріал. Вироби з нього служили довго, були комфортними, тому здобули певну репутацію. З розвитком технологій, винаходом нових деревних матеріалів, він не втратив свою значущість, а став ще більш цінним. Але наскільки виправдано купувати меблі з масиву в сучасні житлові умови (маються на увазі типові міські квартири)? Такий виріб коштує дорого, має велику вагу і габарити, потребує стабільного мікроклімату, регулярного догляду. Щоб виробляти належне враження, масивних меблів необхідно простір, і відповідне оздоблення кімнати. Відповідно, ліжко або гарнітур з цільного дерева, краще купувати для просторого будинку, в якому будуть відчутні їх розмах і розкіш.

Шпонування меблі значно скромніше дерев'яного масиву. Вона більш демократична в ціні, не вимоглива в догляді, легко піддається переміщенням. Це ідеальний варіант для середньостатистичного споживача, що проживає в квартирі. Чому? Такий виріб зазвичай вписується в бюджет, має масу варіацій по дизайну, має непогані експлуатаційними характеристиками, пристойним терміном служби. Меблі має вигляд справжньої дерев'яної, при цьому позбавлена ​​її недоліків: громіздкість, схильності до розтріскування, викривлення від перепаду температур.

Чи можемо підсумувати, що кожен з матеріалів володіє своїми достоїнствами і недоліками, аналіз яких підкаже оптимальний варіант. Хочеться додати, що незважаючи на єдине джерело виробництва (колода), шпон і масив займають різні сегментарні ніші, яку з них вибрати, вирішувати вам, а Dommino надасть зразки для порівняння.

Коментарі 0

Ви повинні увійти, щоб залишити коментар.

натисніть тут щоб увійти

Наші магазини
Знайти магазини у місті