• Доставка по всій Україні Доставка по всій Україні
  • Салони в кожному великому місті України Велика мережа салонів
  • Можливість повернення до 14 днів товарів з наявності
  • Європейська якість матеріалів та виготовлення Європейська якість
  • Своє виробництво і контроль якості без посередників Без посередників

Як відремонтувати диван?

Меблі хорошої якості завжди має свою ціну. Але не варто забувати, що у всього є термін придатності і навіть якщо Ваш улюблений диван прослужив Вам роками, все одно прийде час, коли його потрібно буде полагодити. Як же бути, якщо оббивка софи втратила колишню привабливість і пружини м'яких меблів вже не ті? У Вас є кілька варіантів. Ви можете замінити зіпсувався предмет меблів, викликати майстра або полагодити їх самостійно.

Відразу хочеться звернути увагу на те, що останні два варіанти здійсненні тільки в тому випадку, якщо Ваш диван виконаний з якісних матеріалів. В іншій ситуації, дешеві меблі, що має каркас, вироблений з ДСП, практично не піддається ремонту, найпростіше буде придбати нову.

Якщо Ви вирішили взяти ремонт в свої руки, ми розповімо Вам, як відремонтувати диван в домашніх умовах.

Конструкція дивана

Для початку розберемося з пристроєм цього предмету меблів, його основними елементами і їх призначенням. Складові:

  1. Підлокітник. Варіанти виготовлення підлокітника можуть бути різні, найчастіше це дерево, метал, фанера, ДСП (деревно-стружкові плити), або МДФ (деревно-волокниста плита середньої щільності). Можуть зустрічатися комбінації матеріалів.
  2. Матеріал оббивки. Серед величезного розмаїття оббивних матеріалів, найпопулярнішими є шкіра, замша, оксамит, жаккард, флок і гобелен. Оновити старий диван можна всього лише замінивши його оббивку.
  3. Синтетичні волокна. Шар наповнювача покривається синтетичними волокнами. У більшості випадків їх виготовляють з синтепону або ватину.
  4. Меблевий поролон. Від його якості залежить наскільки Ваші меблі будуть довговічними і практичними.
  5. Пінополіуретанових підкладки. Вони додають ортопедичні властивості меблів за рахунок додаткової амортизації і рівномірного розподілу ваги, але використовуються не у всіх моделях.
  6. Блок з пружин. Цей елемент є найголовнішим в амортизації конструкції.
  7. Покривна тканина. Така тканина використовується в якості покриття для пружинних блоків, нижньої і задньої частини стінки дивана, а також виворітного боку чохлів. Для цієї мети застосовують бавовну, мішковину, льон, сатин та інші натуральні тканини.
  8. ДВП. Деревно-волокниста плита використовується в якості основи для матраца.
  9. Каркас. Каркас може бути виготовлений з деревинно-стружкової плити, дерева або металу.
  10. Меблевий наповнювач. Для внутрішнього наповнення софи найчастіше застосовують флізелін - неткане полотно, що додає об'єм тканини, що запобігає її розтягнення і допомагає зберегти форму виробу при постійному використанні.
  11. Рейка для роликів. Ця деталь виготовляється з дерева або металу і розташовується в нижній частині короба для постільної білизни.
  12. Короб для постільної білизни. Дозволяє максимально використовувати простір дивана.

Всі ці становить присутні в конструкції кожного дивана, інші деталі можуть відрізнятися в залежності від представленого варіанту.

Зауважте, важливо знати механізм трансформації Вашої моделі, від нього залежить тип і дизайн моделі. Якщо це механізм «акордеон», то Ви ніяк не зможете перетворити його в «клік-кляк», то ж відноситься і до інших видів. Від цієї деталі буде залежати тривалість використання Ваших меблів, більш того, вона може вплинути на її довговічність.

Ремонт дивана своїми руками

Для того, щоб відремонтувати диван будинку, Вам знадобляться такі інструменти та матеріали:

  1. Плоска і хрестоподібна викрутка.
  2. Ножиці.
  3. Плоскогубці.
  4. Саморізи, які мають довжину 35-45 міліметрів.
  5. Молоток.
  6. Будівельний степлер і до нього набір скоб 10 і 16 міліметрів.
  7. Монтерський ніж.
  8. Набір комбінованих ключів на 8/10 і 12/14.
  9. Дрель або шуруповерт.
  10. Столярний клей. Якщо не змогли знайти, то можна взяти ПВА.
  11. Фотоапарат або мобільний телефон з камерою високої якості, в крайньому випадки листок і ручка.

Зверніть увагу, що Вам доведеться повністю або частково розібрати меблі, тому краще, якщо Ви скористаєтеся допомогою напарника. Якщо це варіант для Вас неможливий, то в такому випадку Вам слід використовувати дерев'яні блоки для підпори.

Сфотографуйте або відзначте на листку місця, де встановлювалися елементи, а також їх положення.

Розбирання слід почати з підлокітника. Якщо підлокітники на Ваших меблів суміщені з ніжками, то Вам слід підкласти дерев'яний блок під її основа - це дозволить знайти дорогу до болтів, що кріплять бічні елементи і відкрутити їх. Потім використовуєте викрутку (або шуруповерт) для зняття механізму трансформації. Його кріплення розташовані на каркасі, сидінні і спинці. Якщо Ви володар дивана-книжки, то для того, щоб отримати доступ до механізму, Вам потрібно перевернути сидіння і спинку. Далі розбираємо інші деталі, щоб залишився один каркас. Залежно від того, якого типу у Вас софа, ці деталі будуть або прикручені, або просто сидіти за формою.

Заміна оббивки

Акуратно знімаємо оббивку зі всіх частин. Для цього Вам потрібно озброїтися плоскою викруткою або плоскогубцями. Виймаємо цвяхи, шурупи і інші металеві частини. Далі у Вас є два шляхи - пошити чохол або оббивати його своїми силами. Якщо Ви вирішили пошити самі або замовити пошиття чохла в майстерні, то це набагато спрощує завдання, адже Вам потрібно буде натягнути готовий варіант і закріпити його скобами в 10 міліметрів по периметру меблів.

Якщо Ваш варіант - це оббивка в ручну, то Вам слід виміряти довжину і ширину всіх частин, які ви будете оббивати. Потім Вам потрібно вирізати тканину за Вашими вимірам і прикріпити її скобою, починаючи з лицьового боку. Щоб скоротити шанси того, що тканина може порватися, під час кріплення складіть її краю в два рази. Кріпимо скобами лицьову, а потім протилежну сторони. Слідкуйте, щоб тканина щільно прилягала до периметру. Після кріплення всіх частин, переходимо до укладенню тканини в кути, які Вам потрібно зашити. Зайве Ви можете звернути або просто обрізати. Скоби прибиваємо молотком, для того, щоб вони щільніше увійшли в дерево.

Ремонт каркаса дивана і його механізму трансформування

Для того, щоб відремонтувати механізм трансформування, Вам потрібно визначити на скільки він пошкоджений. Якщо арматура не має ніяких пошкоджень, то все, що Вам потрібно зробити - це змастити вузли машинним маслом і розробити їх. У разі пошкодження пружини укоротите її. А ось якщо проблема в самому механізмі, то Вам варто придбати і встановити новий.

Перейдемо до каркасу. Якщо його частини поламалися або тріснули, то їх доведеться замінити. Для цього сфотографуйте або покажіть на аркуші їх вид і запишіть їх вимірювання. Після зверніться за допомогою в будівельний магазин і придбайте дублікати цих частин. Будинки міняєте частини, прикрутивши їх і підклеїти місця з'єднання.

Після ремонту та заміни оббивки Вам потрібно буде зібрати софу в зворотній послідовності. Нові саморізи використовуємо для установки механізму трансформації. Використовуйте Ваші заздалегідь зроблені фотографії або замальовки, щоб не переплутати праву і ліву сторону. Закінчуємо роботу установкою підлокітників і Ваша робота готова.

Як відремонтувати шкіряний диван

Для відновлення цього предмету меблів в шкіряній оббивці варто знати, що своїми силами Ви зможете зробити тільки дрібний ремонт і прибрати незначні забруднення або дефекти. Так, плями, залишені напоями або фломастерами, Ви зможете очистити ганчіркою, яку Вам слід змочити в чистому спирті. Жирні сліди можна прибрати за допомогою тальку - засипте його на проблемне місце, залиште на 2 години, а потім витріть серветкою. Якщо до шкіряного виробу прилипла жуйка, то її потрібно заморозити, використавши для цього невеликий шматочок льоду, і акуратно зчистити. Якщо на шкірі з'явилися дрібні подряпини і потертості, то зафарбуйте їх спеціальним складом для шкіри, придбати який Ви зможете в будь-якому магазині шкіряних виробів. Пофарбувати шкіряний диван, щоб відновити його колір, дуже легко. Варто всього-лише придбати і використовувати спеціальний засіб для фарбування шкіряних меблів. Перед цим процесом не полінуйтеся протерти мокрою ганчіркою поверхню меблів, таким чином фарба ляже набагато рівніше.

Сподіваємося, ця стаття змогла Вам продемонструвати як відремонтувати або оновити Ваш диван, головне - зробити перший крок, і все у Вас вийде!

Коментарі 0

Ви повинні увійти, щоб залишити коментар.

натисніть тут щоб увійти

Наші магазини
Знайти магазини у місті