• Доставка по всій Україні Доставка по всій Україні
  • Салони в кожному великому місті України Велика мережа салонів
  • Можливість повернення до 14 днів товарів з наявності
  • Європейська якість матеріалів та виготовлення Європейська якість
  • Своє виробництво і контроль якості без посередників Без посередників

Денний сон: користь чи шкода?

Сучасний ритм життя часто може вибивати з колії багатьох людей. У більшості випадків, людина живе у великому місті і отримує велике фізичне і психічне навантаження протягом дня не встигає якісно відпочити вночі. З дитинства практично кожної дитини вчили, що спати вдень — це добре і корисно для здоров'я.

Денний сон — це спосіб розслабитися, якщо Ви втомилися протягом дня. Час подрімати завжди потрібно знаходити, така думка була у всіх з дитинства. Але в більш старшому віці ми всі стали помічати, що після здавалося б здорового денного сну людина прокидається млявим, розбитим, втрачає об'єктивне почуття часу, виникає сонливість, організм більше не відчуває себе бадьоро.

Виникає питання — чи дійсно спати вдень так корисно, як ми звикли вважати з дитинства. Все більше лікарів і різного роду фахівців стверджують, що відпочинок днем ​​для дорослої людини дуже корисний, тому що людина зможе відновити сили і далі продовжувати ефективно працювати.

Корисно спати вдень чи ні? Що робити якщо хочеться прилягти відпочити? Чому хочеться спати вдень? У даній статті ми спробуємо розібратися у всіх цих моментах.

Користь денного сну

Незважаючи на те, що багато лікарів і експерти розходяться в поглядах, все-таки існує стійка думка, що денний сон корисний і в підтвердження своїх слів дослідники наводять багато наукових фактів.

Але якщо говорити простою мовою, то якщо прилягти вдень на ліжко і подрімати, це дозволить помітно підбадьоритися, відновити енергію і сили, підготувати організм до подальшої роботи.

Невеликий відпочинок після обіду дозволяє людині перевести подих і залишатися активним протягом решти періоду робочого часу. Особливо це важливо якщо у Вас монотонна робота — це дозволить розвіяти нудьгу і відпочити, а також якщо на вулиці погана погода — то організм легше її перенесе.

Якщо спати вдень приблизно 3 години, то покращитися уяву, уважність, зосередженість, людина буде активним і сконцентрованим на роботі або інших діях. Саме тому люди у яких складні і нервові професії намагаються влаштувати собі тиху годину хоча б на кілька годин.

Судячи з науковим фактам, які дослідники надають останнім часом, здоровий денний сон дозволяє ефективно боротися зі стресом, серцево-судинними захворюваннями, дозволяє легше перенести вірусні захворювання. Більше того, згідно з дослідженнями чим більше Ви спите вдень, тим швидше регенерується шкіра, тим людина стає молодшою.

Подрімати днем ​​буде корисно і для зменшення психологічного напруження, втоми після активних фізичних навантажень. Можна з упевненістю сказати, що здоровий денний сон — це свого роду перезавантаження для організму, що дозволяє з новими силами і активно провести залишок робочого дня.

Де грань між користю і шкодою від сну вдень

Незважаючи на всі перераховані вище факти про користь, існує думка, що є і негативний ефект від денного сну. На користь цієї сторони приводитися той факт, що після того, як людина поспить днем, то у нього порушується повноцінне і активне сприйняття часу.

Це все легко пояснюється. Річ у тому, що мозок переходить в стадію глибокого сну, тому що наш організм звик відпочивати довше, ніж 2-3 години. Але цього негативного наслідки можна уникнути якщо спати вдень менш ніж три години і вона не вплине на користь одержувану організмом після нетривалого денного релаксу.

Тому, ніколи не потрібно переживати якщо хочеться подрімати вдень, просто лягайте і відпочивайте, таким чином відновлюючи свої сили і готуючись до активного проведення залишку дня.

Для того, щоб людина реально відчував користь після денного сну, необхідно дотримуватися певних правил. Погодьтеся, складно відчувати полегшення і зняття сонливості або втоми, якщо Ви лягли на незручній поверхні або навколо Вас відбувається метушня. Тому, щоб відчути всі принади необхідно дотримуватися такі рекомендації:

  • якщо все — таки вирішили лягти поспати, краще це робити в період з 12 до 15 годин дня, і спати не більше 50-60 хвилин;
  • намагайтеся лягти в прохолодному приміщенні, бо якщо буде душно або не поступатиме свіже повітря, то ймовірність головного болю після сну значно збільшується, а в прохолодному приміщенні повітря буде сприяти якісному і повноцінному сну;
  • налаштуйтеся на короткий, нетривалий сон, виберіть для цього нестандартне місце, нехай це буде диван в вітальні і пуф на кухні;
  • краще не переїдати, а намагатися поїсти в міру і пройтися перед відпочинком або застосувати будь-яку іншу фізичну активність;
  • після пробудження після денного сну не потрібно різко підніматися, а варто полежати ще 3-5 хвилин, щоб організм відчув реальний час і обстановку;
  • працівникам офісу, у яких є нормований графік і тривалість обіду варіюється від 1 години до 1,5 години необхідно використовувати половину виділеного на відпочинок час на денний відпочинок, при цьому рекомендується робити це на дивані, але якщо його немає, то цілком підійде сон сидячи;
  • якщо в робочий час немає можливості влаштувати тиху годину, то для цього можна використовувати вихідні дні, при цьому важливо розуміти, що навіть якщо Ви поспите 1 раз вдень за весь тиждень — це вже буде значна користь;
  • якщо у Вас є маленька дитина, то можна лягти з ним — таким чином це дозволяє на психологічному рівні зблизитися з малюком, а також і відпочити самому;

Перераховані правила дозволяють максимально якісно використовувати денний сон для відновлення сил і приведення себе в порядок. Кожна людина повинна підлаштовувати збалансований відпочинок вдень під себе індивідуально, і планувати таким чином, щоб це було ефективно і не завдавало дискомфорт і погіршення стану.

Загальні рекомендації та корисні поради

Багато людей, ґрунтуючись на особистому досвіді або на знаннях інших людей, дають поради або діляться Лайфхак, як можна поліпшити денний релакс або боротися з його не такими поширеними, але все ж наявними іноді негативними наслідками.

Як попередити головні болі після денного сну

Для того, щоб прокинувшись після сну вдень відчувати себе повноцінно і не відчувати головного болю необхідно:

  • використовувати зручне і якісне спальне місце, щоб було комфортно і затишно;
  • якщо вибираєте денний сон у вихідні, то ми не спати більше, ніж в робочі дні, інакше організм буде завжди вимагати спати вдень, відпочивати більше;
  • перед денним сном рекомендують уникати великих психологічних і розумових навантажень, відсутності фізичної активності, неправильне харчування;
  • якщо все не допомагає і після відпочинку днем ​​відчувається втома і головний біль, необхідно звернутися до лікаря, який вкаже на причини і як з ними боротися;

Це поради, які допоможуть налаштувати якісний денний сон і не боятися, що після пробудження буде відчуватися головні болі або сонливість не відступить.

Що робити, якщо заснути не виходить?

Бувають випадки, коли Ви відчуваєте, що хочете спати і навіть сам організм Вам підказує, що потрібно гарненько відпочити, але у Вас не виходить, тому що Ви вже лягли, але на подив не можете заснути. Є якийсь перелік дій, які експерти радять виконувати для поліпшення якості сну. Ці рекомендації дозволяють подолати почуття занепокоєння і швидко заснути:

  1. Перед денним сном вмийтеся теплою водою.
  2. Приготуйте НЕ міцно заварений чорний чай, і випийте невеликими ковтками.
  3. Прослухайте заспокійливі мелодії — звуки природи, шум прибою, якщо є улюблені пісні — то їх.
  4. Чи не нехтуйте використовувати пов'язку на очі.
  5. Розслабте своє тіло самомасаж рук, ніг, вушних раковин.
  6. Звільніть ноги від взуття, зробіть так, щоб вони були вільні.
Ці практичні рекомендації допомагають налаштувати повноцінний і збалансований процес денного сну, збільшує ймовірність того, що Ви заснете міцно, а виконання попередніх рекомендацій дозволить уникнути головного болю і в повній мірі насолодитися коротким денним сном.

Використовувати ліжко або диван, спати більше, ніж рекомендують лікарі і фахівці, ставитися до цього з відповідальністю або можна давати собі поблажки — справа виключно кожної людини, але користь денного сну набагато більше, ніж ми може собі уявити, тому необхідно давати своєму організму перепочити і відновити сили, і після цього повним енергії та ентузіазму працювати далі.

Коментарі 0

Ви повинні увійти, щоб залишити коментар.

натисніть тут щоб увійти

Наші магазини
Знайти магазини у місті