• Доставка по всій Україні Доставка по всій Україні
  • Салони в кожному великому місті України Велика мережа салонів
  • Можливість повернення до 14 днів товарів з наявності
  • Європейська якість матеріалів та виготовлення Європейська якість
  • Своє виробництво і контроль якості без посередників Без посередників

Поради по догляду за м'якими меблями

Приваблива, затишні м'які меблі, є серцем сучасних квартир. На комфортному дивані збирається вся родина після важкого трудового дня, тут же відбуваються зустрічі з друзями, родичами. Він служить місцем відпочинку, спілкування, трапез, творчої діяльності. Все це бурхливе життя, звичайно, відбивається на зовнішньому вигляді м'якого куточка. Оббивка брудниться, сидіння зношується, диван набуває характерний запах. Однак, ці неприємні зміни виправленні. Регулярний, правильний догляд за меблями, робить сліди щоденної експлуатації непомітними, зберігає привабливість вироби. Сьогоднішню статтю хочемо присвятити методам розумного догляду за м'якими меблями. Розповімо про способи позбавлення від плям, правильному чищенню різних видів оббивок, і секрети підтримки чистоти дивана.

Поширені види забруднень дивана, способи їх усунення

Так як диван є центром життєдіяльності сім'ї, він схильний до забруднень самого різного походження. Найчастіше, на оббивці зустрічаються такі плями:

  • від пролитих напоїв: чаю, кави, соків;
  • від канцелярського приладдя: ручок, маркерів, олівців, чорнила;
  • від жирної їжі (випадково загублених котлет, салатів, і т.д.);
  • залісненні ділянки (результат невчасно прибраного пилу, що з'єдналася з шкірним жиром).

Якщо в будинку присутні маленькі діти, домашні вихованці, до перерахованого вище набору приєднуються сліди біологічних рідин (сечі, слини), шерсть тварин. Всі ці продукти життєдіяльності диван не прикрашають, з ними потрібно боротися, бажано відразу після появи. Застарілі плями виводяться набагато гірше свіжих, вони не тільки псують естетичний вигляд м'яких меблів, а й структуру оббивки, можуть служити причиною появи неприємних запахів, цвілі в наповнювачі. Позбутися від забруднень на дивані можливо зазначеними нижче способами.

  1. Жирні плями. Сліди від забруднених пальців, жирної їжі, видаляються з оббивки в кілька етапів. Спочатку забруднення рясно посипається адсорбентом (сіллю, крохмалем), який вбере основну частину жиру. Далі, пляма замивається господарським милом і піддається природній сушці. Якщо жирний слід застарілий, для видалення потрібні спеціальні хімічні засоби, у вигляді спрею або піни.

  1. Засмальцьовані ділянки. Підлокітники, сидіння, на яких з'явився темний, негарний наліт з пилу і шкірного жиру, можна почистити двома способами. Перший - народний. Використовується вспінене господарське мило. Його наносять на забруднену поверхню губкою, або бавовняною тканиною, круговими рухами трохи втирають, залишають на 30-40 хвилин. Після, мило видаляється чистою, вологою ганчіркою, а оброблена ділянка просушується. Другий варіант - з використанням професійних засобів. Воно спочатку продається у вигляді піни або спрею, яка розпорошується на забруднення, залишається на певний час (прописане в інструкції), після чого видаляється пилотягом.

  1. Пролиті напої. Сліди від напоїв, як правило, мають інтенсивне забарвлення. Щоб їх позбутися, потрібно приготувати розчин оцту і води. Рідини змішуються в рівних пропорціях, наносяться на чисту бавовняну тканину. Обробка плями відбувається промокуючими рухами, терти їх не можна, щоб не збільшити площу забруднення. Після нейтралізації барвника, оброблену поверхню необхідно прикрити сухий, світлою тканиною, не використовувати до повного висихання.

  1. Сліди чорнила. Подібні забруднення також можна видалити двома способами, за допомогою народного засобу або професійного очисника.Перший варіант передбачає використання спирту, який підходить не всім поверхням (наприклад шкіра, ткані матеріали світлих відтінків, витримують контакт зі спиртом, а флокові тканини, яскраві за кольором оббивки, можуть зіпсуватися під його впливом). Другий варіант (спеціальні засоби), відносно безпечний, може бути підібраний для будь-якого типу оббивки. Якщо ви зважитеся використовувати спирт, пам'ятайте, наносити його потрібно на ватний диск, промакуючи, стежити, щоб чорнило не друкувалися на сусідніх ділянках. Після нейтралізації чорнила, обов'язково видалити залишки спирту з поверхні вологою тканиною.

Короткий посібник з експлуатації та догляду за різними оббивками

Догляд за диваном в домашніх умовах не є проблематичним. Щоб меблі виглядали привабливими, свіжими, досить щотижневого прибирання, хімчистки вироби раз в квартал, або в міру забруднення. Однак методи чищення слід підбирати з урахуванням виду оббивного матеріалу: засіб, освіжаючий колір тканини, не підійде для шкіри, а спрей, який поліпшує її структуру, залишиться незмивною плямою на текстильній поверхні. Щоб не відчувати оббивку нового дивана методом проб і помилок, пропонуємо ознайомитися з особливостями догляду за різними матеріалами.

Оббивка з натуральної шкіри: що робити можна, а чого не можна

Натуральна шкіра - це класика серед оббивок. Вона практична, довговічна, красива, вважається елітним матеріалом, при цьому, невибаглива в догляді. Частка такого дивана складається з парочки простих дій, а саме:

  • своєчасного прибирання пилу з поверхні;
  • видалення забруднень;
  • підтримки і відновлення структури шкіри.

Пилосос з м'якою насадкою впорається з пилом, дрібним сміттям в щілинах. При бажанні, замість нього можна використовувати вологу фланелеву ганчірку. Видимі забруднення (залоснівшіеся ділянки, сліди взуття, біологічних рідин) легко видаляються зі шкіряною поверхні мильним розчином. Мило рекомендується використовувати господарське, без підсушують шкіру добавок.Для підтримки блиску, структури, приблизно раз на пів року, потрібно обробляти шкіряну оббивку захисним засобом. Це можуть бути: промислові спреї, спеціальні воски, або народні засоби - касторове масло, гліцерин. Вони захищають шкіру від розтріскування, відновлюють її еластичність, надають натуральний глянець, доглянутий зовнішній вигляд дивана.

Чого не можна робити зі шкіряною поверхнею під час чистки?

  1. Зайво мочити (велика кількість вологи зіпсує шкіру, вона почне жолобитися, тріскатися після висихання, тому ганчірка завжди повинна добре вичавленої).
  2. Сушити феном (пролита вода або інша рідина на шкіряному дивані, не підлягає сушці гарячим повітрям. При попаданні, її необхідно струсити, а залишки промокнути сухим рушником).
  3. Використовувати агресивні речовини для виведення плям (наприклад ацетон для видалення чорнила, або розчинник для переведеної фарби. Вони погано впливають на структуру шкіри, руйнують натуральні пігменти, через що, на місці забруднення може залишитися біла пляма пошкодженого матеріалу).

Чистка і догляд за оббивкою з екошкіри

Екошкіра, або полімерний матеріал на тканій основі, є замінником натуральної шкіри. Успішно і повсюдно використовується понад двадцять років. Його вартість набагато дешевше натурального аналога, а експлуатаційні властивості приблизно на одному рівні. Шкірзам виглядає ефектно, служить довго (при належному догляді).Для його чищення не потрібні дорогі кошти, багато видів забруднень видаляються мильним розчином. Також не рекомендується використання пилососа. Він може залишити мікроподряпини на поверхні, які згодом призведуть до розтріскування матеріалу. Що робити можна і потрібно?

  • Проводити прибирання пилу зволоженою, м'якою тканиною (наприклад серветкою з мікрофібри), один раз в тиждень.
  • Видаляти забруднення, мити поверхню за потребою, або раз на місяць. Полімерне покриття руйнується при контакті з рідинами, тому часті вологі прибирання не потрібні. При цьому, віддавайте перевагу традиційному мильному розчину і ганчірці, оскільки очищають вологі серветки просочуються спиртом, який руйнує верхній полімерний шар.
  • Обробляти екошкіру один раз в три місяці захисним засобом. Під впливом зовнішніх факторів (тертя, прямих сонячних променів, миття) полімерне покриття стоншується. Щоб уникнути подальшого руйнування матеріалу, необхідно своєчасно його відновлювати. Для цього підійдуть силіконові спреї, водовідштовхувальні просочення.
  • Текстильна оббивка дивана: різновиди тканин, поради по догляду за ними

    Диван з тканинною оббивкою вимагає більш ретельного догляду, ніж вироби покриті шкірою. Останні мають щільну структуру, завдяки якій пил не проникає в наповнювач, а накопичується на поверхні. Тканинні дивани такою характеристикою похвалитися не можуть. Вони збирають на себе і пропускають в наповнювач не тільки пил, але інші сліди життєдіяльності, через що брудняться швидше, а чистити їх складніше. Також, утруднення щодо способів догляду, викликає різноманітність тканин. Кожен вид має свої нюанси, які необхідно знати, щоб зберегти оббивку в презентабельному стані. Пропонуємо ознайомитися з характеристиками найпопулярніших оббивних тканин, способами їх очищення.

    Флок. Сучасний, практичний, нетканий матеріал, що володіє ефектом "антикіготь", тобто підходить для сімей з домашніми тваринами. У плані експлуатації і догляду невибагливий, але має такі особливості:

    • притягує на себе пил і шерсть тварин;
    • складається з основи і декількох шарів напилення, через що, виключається чистка агресивними миючими засобами.

    Відповідно, флокову оббивку потрібно часто пилососити (2-3 рази на тиждень), а для видалення забруднень використовувати звичайне господарське мило, в поєднанні з губкою і водою. Хімчистка такої тканини не потрібна, локальні, свіжі забруднення легко прибираються дитячої вологою серветкою.

    Жаккард. Тканий матеріал, зазвичай з рельєфним візерунком. Завдяки особливому переплетенню ниток, досить міцний, і дуже красивий. Догляд за ним потрібно делікатний, виключаються жорсткі щітки, абразивні засоби. Може використовуватися: пилосос з м'якою насадкою, миючі засоби на водній основі, професійна хімчистка.

    Штучна замша. Має безліч фактур, на дотик приємна, м'яка як велюр, але більш зносостійка. В процесі експлуатації вона не стирається, не розтягується. Догляд за тканиною полягає в регулярній сухому чищенню. Миття, вологе прибирання, даним текстилю протипоказані. Пил, дрібне сміття, прибираються пилососом, а плями видаляються вологими серветками.

    Тепер ви знаєте як доглядати за своїми меблями, як мити ті чи інші поверхні, а якщо старому дивану описані методи не допомагають, заходите на Dommino.ua , підберемо новий.

Коментарі 0

Ви повинні увійти, щоб залишити коментар.

натисніть тут щоб увійти

Наші магазини
Знайти магазини у місті