• Доставка по всій Україні Доставка по всій Україні
  • Салони в кожному великому місті України Велика мережа салонів
  • Можливість повернення до 14 днів товарів з наявності
  • Європейська якість матеріалів та виготовлення Європейська якість
  • Своє виробництво і контроль якості без посередників Без посередників

Поради щодо вибору: крісло або стілець?

Сучасна людина проводить в сидячому положенні більшу частину дня. На роботі чи вдома, займаючись навчанням або відпочиваючи, прагне знайти опору спині. Але мало хто звертає увагу на сидіння, його форму, відповідність гігієнічним вимогам. Адже такі характеристики як ергономічність конструкції, фізіологічність розташування, комфортабельність поверхні, відчутно впливають на самопочуття і працездатність. Щоб болі в спині не стали вашими частими супутниками, важливо знати як правильно підбирати сидіння. У цій статті ми поділимося інформацією, підкажемо, як і що вибирати, для якісної підтримки хребта.

Крісло і його різновиди

Крісло вважається одним з найпопулярніших предметів для сидіння. Воно володіє всіма елементами, необхідними для підтримки і комфорту: спинкою, глибоким, м'яким сидінням, зручними підлокітниками. Це універсальна категорія м'яких меблів, оскільки її різновиди використовуються в усіх сферах життєдіяльності людини. На роботі, вдома, на відпочинку - крісла присутні скрізь, де виникає необхідність сісти. Класифікуються вони за такими параметрами.

  1. Тип конструкції. Все крісла діляться на каркасні і безкаркасні. Перші мають монолітні основи, виконані з твердих матеріалів (дерево, метал), яке забезпечує статичну форму виробу. Безкаркасні крісла жорсткої основи не мають, їх форма динамічна, легко підлаштовується під фізіологію конкретної людини. Це сучасні, мобільні зразки, які можна зробити своїми руками, і успішно розмістити як в офісі, так і вдома.

  1. Призначення. Класифікація крісел по застосуванню найбільша. Для ділової сфери є: офісні, комп'ютерні крісла, меблі для відвідувачів. Для будинку виділяють: вітальні, розкладні крісла, спеціальні м'які вироби для дитини. Також існують зразки для відкритих просторів (веранд, терас). Вони виконуються з ротанга, або інших матеріалів, стійких до перепадів вологості. Такі сидіння досить жорсткі, до них будуть потрібні м'які чохли на зав'язках.
  2. Стиль. За даним параметру сидіння поділяються на десятки видів. Найбільш поширені - це класика, мінімалізм, модерн, футуризм. При цьому, кожен напрямок має свої відгалуження. Наприклад класичні крісла можуть бути англійські, французькі. Футуристичні вироби - прості, відкриті, по типу лофт, або незвичайної конструкції, подібне до крісла-кокона.

  1. Тип виробництва. Ця характеристика класифікує м'які вироби на масові, серійні, і одиничні екземпляри. Перші - найбільш поширені, доступні.Для їх виробництва використовуються матеріали середньої якості, добротні, але не відрізняються ексклюзивністю. Серійні моделі - вузькоспрямовані. Зазвичай вони випускаються невеликими партіями, з певною тематикою. Ціна таких виробів зростає, а ймовірність зустріти схожу модель у знайомих - знижується. Одиничні екземпляри - це дизайнерські крісла, абсолютно унікальні за зовнішнім виглядом. Коштують вони дорого, зате підбираються строго під інтер'єр, що забезпечує естетичність, гармонійність обстановки.

Підводячи підсумок , можемо сказати, що різновидів крісел дуже багато, це дозволяє знайти і підібрати модель для будь-яких цілей, сидіти м'яко, комфортно, в будь-якому місці.

Основні види стільців

Стілець - це предмет меблювання, що складається з сидіння, спинки і ніжок. Він більше інших елементів побуту схильний до віянь моди. Завдяки такій мінливості, різновидів стільців дуже багато, що робить його наймасовішим предметом експлуатації.

Якщо загадуватися над питанням взаємозв'язку крісла і стільці, можна точно сказати, що це споріднені елементи. Родоначальником сидіння на ніжках звичайно ж був стілець, а від нього вже відбулася м'якша, комфортабельна форма вироби - крісло.

Які ж бувають стільці?

  • М'які (сидіння виконане за типом диванного; поверх жорсткої основи є наповнювач, що складається з пружинного блоку змійка, і декількох настилів. Закриваються нутрощі зносостійкого, м'якою оббивкою).
  • Жорсткі (моделі, у яких відсутній м'яке сидіння; можуть бути дерев'яними, пластиковими, металевими, плетеними, або змішаного типу. Використовуються для їдальні, приймальні, на святах, тобто в місцях масових скупчень. Їх перевага - легка чистка і дезінфекція).
  • складні (компактні, ергономічні конструкції, призначені для зручного перенесення, і комфортного сидіння на природі. Зустрічаються туристичні, садові, рибальські складні стільці; їх відмінності - в компактності і матеріалах виготовлення).
  • Робочі (стільці, призначені для різних сфер професійної діяльности, наприклад офісні, медичні. Їх конструкція дозволяє зручно сидіти на робочому місці тривалий час).

  • Дитячі (безпечні, багатофункціональні вироби, призначені для використання дітьми; бувають складні, що ростуть, ортопедичні трансформовані. Також існують моделі для годування, для навчальних занять).
  • Обертові (як і робочі, використовуються в професійних сферах, але відрізняються мобільністю. На таких стільцях працюють лаборанти, диспетчери, піаністи, т.е. люди, яким важлива швидкість реакції).
  • Консольні (вироби на двох ніжках і замкнутої рами. Виглядають стильно, ефектно, використовуються в різних місцях, де необхідно зробити акцент, підкреслити інтер'єр приміщення. Консольний стілець підходить і для керівника, і для баристи, створює невимушену, світську атмосферу).

Вище перераховані тільки основні види стільців, оскільки врахувати всі різновиди в одному пункті неможливо. Як уже згадувалося, форма і зовнішність сидінь змінювалися з кожним новим віянням моди, а значить їх повний огляд обчислювався б десятками виробів.

Порівняльна характеристика крісел і стільців

По суті, крісло і стілець представляють одну категорію виробів. Перше, вважається вдосконаленим варіантом другого. Хоча обидва однаково популярні і затребувані. Відмінності між ними часом набувають умовний характер, це чітко простежується на категорії офісних меблів. Крісло практично не відрізняється за функціоналом, зручності, від м'якого, що обертається стільця для роботи. Так чи є необхідність в порівнянні? Дизайнери і меблевики кажуть "так", і нижче ми постараємося розібратися чому.

Професіонали меблевої індустрії чітко розділяють умови, для яких прийнятно використання кожного з видів сидінь. Так, перші зразки крісел проєктувалися для відпочинку, тому підставу у них завжди ширше і глибше, ніж у стільців.Кут нахилу спинки також відрізняється. У стільця вона розташована строго перпендикулярно сидінню, а у крісла на пару градусів відхилена назад. Ці невеликі відмінності мають значення, особливо якщо виріб вибирається для сидячої роботи, навчання.

Дітям, наприклад, не рекомендується використовувати крісло для приготування уроків. До 12 років у школярів тривають процеси формування постави, тому сидіти, спати, потрібно на досить жорсткій, фіксованій поверхні. Ідеальний варіант - м'який стілець з дерев'яною спинкою. Дорослим, які проводять багато часу за робочим столом, навпаки, необхідна пружна поверхня, частково розвантажують хребет.

Підсумовуючи, можемо зробити висновок, що крісла за своїми характеристиками найбільше призначені для відпочинку, розслаблення, а стільці - для підтримки тонусу і працездатності. Що вибирати - вирішувати вам, а Dommino.ua надасть зразки для порівняння.

Коментарі 0

Ви повинні увійти, щоб залишити коментар.

натисніть тут щоб увійти

Наші магазини
Знайти магазини у місті